Linkuri accesibilitate

Reacții la atentatul de la templul sikh de la Oak Creek


Guvernul Indiei si lideri sikh au protestat după incident care a făcut șase victime între care și patru cetățeni indieni.


Un bărbat înarmat a atacat credincioşi la un templu sikh duminică, la Oak Creek, în statul Wisconsin, omorând şase persoane, după care a fost ucis. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela, ce reactii au fost consemnate dupa atentat?

Departamentul de Stat si secretarul de stat, Hillary Clinton depun eforturi pentru a potoli minia stirnita de atentat in India. Atentatorul este se pare un alb rasist, fost militar. Guvernul Indiei si lideri sikh au protestat dupa incident care a facut sase victime intre care si 4 cetateni indieni. Ei au cerut Statelor Unite sa ia masuri pentru protejarea membrilor comunitatii sikh.

Clinton l-a sunat pe omologul sau indian. SM Krishna, din Republica Sud Africana, unde se afla intr-un turneu diplomatic, dupa ce acesta a criticat Statele Unite pentru ceea ce considera tendinta de inmultire a atacurilor impotriva unor minoritati religioase. „Am vazut mesaje de condoleante din partea presedintelui Obama si altora” - a spus ministrul Krishna, adaugind: „Ei au scos in evidenta importanta protejarii tuturor credintelor religioase. Administratia americana va trebui sa faca o analiza serioasa si cuprinzatoare a acestor tendinte, care nu fac cinste Statelor Unite” a conchis oficialitatea de la Delhi.

Proteste au izbucnit in citeva orase din India, manifestanti cerind modificarea legilor americane cu privire la dreptul de port-arma. Liderul provinciei Punjab, unde-si are originile gruparea religioasa sikh a cerut guvernului Indiei sa faca presiuni asupra administratiei Obama sa protejeze minoritatea sikh. „Guvernul Indiei trebuie sa implice mai activ si viguros in incercarea de a convinge administratia americana sa ia masuri” - a spus ministrul Parkash Singh Badal, adaugind ca este vorba despre un act de violenta fara sens, cu-atit mai dureros cu cit s-a produs intr-un centru religios.

Ambasadorul american la Natiunile Unite, Nancy Powell, s-a intilnit la sfirsitul saptaminii cu oficialitati din India si reprezentanti ai comunitatii sikh pentru a exprima condoleante si a oferi asigurari ca va fi declansata o ancheta serioasa. Doamna Powell a vizitat un temple sikh la Delhi pentru a demonstra respect si regrete pentru cele intimplate. La Washington, subsecretarul de stat pentru chestiuni politice, Wendy Sherman s-a intretinut cu ambasadorul Indiei.
XS
SM
MD
LG