Linkuri accesibilitate

Violențele de la Bălți (Timpul, Adevărul).


Comentariul semnat de Igor Caşu din Adevărul este dedicat protestului agricultorilor de săptămâna trecută. „O bilă neagră pentru AIE2” – astfel este calificată acţiunea. „Premierul Filat s-a grăbit să numească manifestaţia agricultorilor un protest al milionarilor şi a atenţionat că în spate ar fi interese politice. Exact ca şi Voronin pe vremuri, care vedea în orice protest o grupare de afacerişti sau politicieni care îşi urmează agenda meschină”, opinează comentatorul şi continuă: „ Problema există şi e foarte serioasă.

Agricultorii sunt îndreptăţiţi să aştepte de la Guvernul AIE 2 o îmbunătăţire în domeniu. De la 1991 încoace s-a tot vorbit mult despre agricultură, despre ţăran ca temelia statului, dar n-a urmat nimic concret. Impozitele rămân exorbitante, statul nu investeşte practic nimic, dar pretinde de la agricultori impozite. Ţăranii care se încăpăţânează încă să facă agricultură se împrumută de la bănci an de an şi speră într-o minune: că va veni un an bun, cu precipitaţii, va fi roadă şi îşi vor putea achita, dacă nu toate, cel puţin o parte din datorii”, mai notează Igor Caşu.

Cine ciocneşte Moldova „unionistă“ cu cea „statalistă“?”, este titlul – întrebare al articolului din Adevărul despre violenţele de la Bălţi, la care jurnaliştii publicaţiei caută răspuns cu ajutorul analiştilor. „Oficialii au gafat. Ştiau bine despre eventualele riscuri legate de organizarea acestui marş şi că o parte din cetăţeni privesc mişcarea unionistă ca pe un pericol. Şeful statului ar fi trebuit să se întâlnească cu iniţiatorii marşului şi apoi să transmită un mesaj public, astfel ca societatea să ştie care este poziţia autorităţilor“, a comentat Igor Boţan.

„Unionismul poate fi realizat şi într-o altă dimensiune, nu neapărat dându-ne în cap unii altora, în diferite oraşe ale ţării. Anumite forţe politice de la noi nu înţeleg că ideea unionismului poate fi încadrată în eforturile de integrare europeană ale Moldovei“, susţine pe de altă parte istoricul Octavian Ţâcu. „Orice ar fi făcut, începând cu anii ’90, clasa politică de la Chişinău a dat vina pe Moscova, chiar şi în cazul conflictului transnistrean. În consecinţă, avem o criză care nu a fost depăşită nici până în prezent. Oficialii moldoveni trebuie să se acuze în primul rând pe ele“, comentează la rândul său Constantin Zatulin, preşedintele Institutului Ţărilor CSI, de la Moscova, ipoteza despre posibila implicare a Moscovei în incidente. „Ceea ce s-a întâmplat la Bălţi - anularea unei acţiuni şi tolerarea unui contraprotest violent - este inacceptabil. Din acest punct de vedere, forţele de ordine au demonstrat slăbiciune. Unionismul este o temă menită mai degrabă să agite spiritele, decât să le calmeze“, e de părere şi Iulian Chifu, consilierul preşedintelui suspendat al României, Traian Băsescu.

Timpul dedică evenimentului chiar două comentarii. Cel semnat de George Damian, scrie despre membrii comunităţii minoritare ca despre nişte grupuri de persoane nemulţumite de actualul lor statut în Republica Moldova. „Este de înţeles nemulţumirea lor: după ce zeci de ani au fost membrii minorităţii imperiale, acum au ajuns în poziţia de simpli cetăţeni. Furia lor nu poate fi explicată decât prin dorinţa de revenire a fostelor privilegii. Respingerea limbii române constituie principala formă de manifestare a acestei nemulţumiri. Teama de România care există în rândurile comunităţii minoritare este teama de disoluţie accentuată: dacă minoritarii şi-au pierdut fostele privilegii în mica R. Moldova, ce se va alege de ei într-o Românie Mare?”, notează autorul.

E o tâmpenie să organizezi un marş unionist la Bălţi, unul din cele mai rusificate şi mancurtizate oraşe din Moldova, opinează în continuare un alt autor, Marin Basarab. O decizie şi mai proastă a organizatorilor, care ştiau că trebuie să se aştepte la violenţe şi altercaţii, a fost să accepte la acest marş copiii şi bătrânii. Nu te bagi în gura lupului cu fetiţe de 18 ani, domnule!”, observă comentatorul. Totuşi, după ceea ce s-a întâmplat, Victor Şelin, liderul PSD, ar trebui să-şi destrame partidul mutant şi să nu mai apară în politică niciodată, mai scrie Marin Basarab, care însă se arată convins că acesta nu-şi va cere barem iertare de la cineva dintre cei ce au avut de pătimit.
XS
SM
MD
LG