Linkuri accesibilitate

Bulgaria: „Operațiunea Ceasul”


Printre cei verificați după criteriul „ceas de lux” se numără mulți politicieni.


Operaţiunea „Ceasul” - aşa este numită o nouă metodă aplicată în Bulgaria pentru lupta cu dosirea veniturilor. Jurnal de corespondent cu Petio Petkov:

Agenția națională a veniturilor a început verificarea proprietarilor de ceasuri și de bijuterii în valoare de peste 5 000 de leva (2500 de euro). Magazinele vor fi obligate să prezinte lista clienților sub forma unor verificări contabile de rigoare. În cadrul acțiunii cu nume de cod „Ceasul” o atenție specială va fi acordată celor care au plătit în numerar. Ceasurile de lux și bijuteriile de regulă se înscriu pe numele cumpăratorilor care primesc certificate speciale de proveniență și semnează polițe de asigurare. Verificările în magazinele de lux sunt mult mai ușor de realizat de cele ale conturilor bancare pentru că nu este nevoie de aprobarea unui judecător.

Cu câțiva ani în urmă, în cadrul operațiunii „Barosanii” au fost anchetați toți cei care nu plătesc taxe dar trăiesc în palate și conduc mașini de lux. Agenți ai fiscului au filmat cu ajutorul unor elicoptere palatele de lux în poalele munții Vitoșa. Verificarea a cuprins iahturile, casele și automobilele de lux cumpărate în perioada 2004-2008.

Numai în capitala procuratura a inițiat 100 de dosare penale. Diferența între veniturile legale și cele reale depășește de la caz la caz între 500 000 și 3 milioane de euro.

Printre cei verificați acum după criteriul ceas de lux se numără mulți politicieni. Fostul primar al orașului Plovdiv Atanasov de pildă poartă un ceas elvețian „Breguet” în valoare de 16 000 de dolari. El putea fi văzut și cu un „Cartier” ceva mai ieftin.

Ex-ministrul socialist de interne Rumen Petkov poartă un „Maurice Lacroix” în valoare de 6 000 de dolari. Văduva unui cunoscut mafiot asasinat în Olanda a moștenit un ceas „Vacheron Constantin” cu diamante evaluat la 500 000 de euro.

La ședintele de tribunal un alt prezumptiv cap al lumii interlope Zlato Ivanov – zis Bereta, a apărut cu câteva ceasuri de lux printre care unul „Frank Muller” în valoare de peste 10 000 de euro și un „Briteling” – marca preferată a proprietarilor de automobile „Bentley”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG