Linkuri accesibilitate

Scena electorală americană cu trei luni înaintea alegerilor prezidențiale


Șase din zece americani consideră că țara se indreaptă într-o direcție greșită și că situația economică se înrăutățește.


Care este pulsul alegerilor prezidentiale din Statele Unite, cu circa trei luni inainte de scrutin? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Un articol publicat in Washington Post porneste de la premiza ca, teoretic, candidatul republican Mitt Romney ar trebui sa aiba prima sansa in cursa impotriva presedintelui Barack Obama. De ce? Rata somajului a ramas peste 8%, in ultimele 42 de luni, ceea ce este fara precedent in istoria Statelor Unite.

Nici un presedinte nu a fost reales cu o rata a somajului mai mare de 7.2%. Intr-un recent sondaj facut de Washington Post, sase din zece americani considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita si ca situatia economica se inrautateste. In legatura cu chestiunea cea mai importanta in apropiatul scrutin, majoritatea electoratului dezaproba maniera in care Obama administreaza economia.

Si un ultim argument, este probabil ca Romney va avea mai multi bani pentru campanie, pina in noiembrie. Si cu toate acestea, in ciuda tuturor acestor factori, majoritatea sondajelor arata ca cei doi candidati sint la egalitate sau ca Obama conduce in state cheie.

Concluzia analistilor este ca echipa presedintelui a obtinut o serie de victorii strategice. A fost mai intii controversa cu privire la rolul lui Romney in decizii ale fostei sale firme de investitii. Apoi cea referitoare la alegatiile ca republicanul nu face publice impozite platite, timp de mai multi ani, creind senzatia ca ascunde ceva. Sau stirile negative legate de vizitele lui Romney la Londra, in Israel si in Polonia. Si disputa clipurilor de campanie il favorizeaza pina acum pe Obama.

Republicanii aduc insa aminte ca acum patru ani, John McCain era cel care domina batalia tactica a campaniilor, dupa clipul electoral in care il cataloga pe Obama drept candidatul celebritatilor de la Hollywood. Dar a urmat inceputul problemelor economice si declaratia lui McCain ca datele fundamentale ale economiei americane sint solide, ceea ce a fost pentru el inceputul sfirsitului. Obama a cistigat in acel an. Actualul presedinte avea sa obtina victorii in state traditional republicane intre care Indiana, Carolina de Nord si Virginia.
XS
SM
MD
LG