Linkuri accesibilitate

„Chucky" de import: UE împotriva jucăriilor asasine


Comisarul european Antonio Tajani
Comisarul european Antonio Tajani

"Lesne de închipuit angoasa consumatorilor la ideea că ți se pot bloca rinichii, sau că un sex toy chinezesc, fabricat pe deasupra de copii sclavi, îți poate exploda înăuntru."


Copiii noștri se joacă zilnic cu papuși ucigașe. O moarte atroce îi pândește de câte ori scot din cutie o jucărie chinezească sau de altă fabricație dubioasă. Păpuși date cu lacuri inflamabile și care îți pot exploda în mână, rățuște de baie ticsite cu ftalaţi cancerigeni, care la o expunere prelungită provoacă complicații ale ficatului și rinichilor, diabet și inevitabil o moarte dureroasă.

Toate astea au fost anuntate la Bruxelles, într-o conferintă de presă memorabilă, de către italianul Antonio Tajani, Comisarul European pentru protecția consumatorilor. El punea în gardă împotriva jucăriilor, în special chinezesti, care neavând labelul de securitate european se pot transforma, ca în filmele de groază precum „Chucky“, în instrumente ale morţii.

Birocrații europeni de la Bruxelles sînt des ridiculizați pentru felul în care își vâră directivele în cotidianul cetățenilor. Presa, mai ales cea britanică, își delectează cititorii cu pamflete virtuos-scrâșnitoare despre prevederile absurde ale oamenilor în negru de la Bruxelles care își justifică salariile obscene reglementând curbura castraveților și a bananelor și inventând pravile inumane, cum e obligativitatea ca pescarii să aibă la ei un număr precis de prezervative, sau să poarte un fileu pe cap, aidoma bucătarilor, când triază peștele în largul mării.

Inutil sa spunem că toate astea sint inventii jurnalistice. E foarte „cool” acum, chiar și în presa română, sa fii anti-UE. Ca toate modele culturale venite din vest, si asta a prins la noi cam tardiv. Stie presa română ce doreste publicul: e atat de consolant să ți se repete că UE e condusă de cretini care nu vor decit sã te sîcîie!…

Bietul comisar Tajani a căutat sã-și facă conferința cât mai atrăgătoare, inconjurându se cu jucării traficate, în chicotele jurnaliștilor din sala de presă. A explicat că drăceștile contrafaceri generează la negru o jumătate de miliard de euro pe an și că anual circa 180.000 de copii europeni ajung la spital din cauza lor. Unele țări sînt chiar inundate aproape exclusiv de jucării chinezești ajunse acolo pe căi dubioase, iar dacă ne gândim la România, Tajani chiar avea dreptate.

Nu le-a fost însă greu unor ziariști să-i amintească comisarului că Italia e una din principalele porți de intrare ale acestor jucării asasine în Europa, cum o știe oricine a bătut piețele prin Neapole.

In final, comisarul a convins și a plecat luându-și jucăriile. Abia atunci am realizat o mare lacună în prezentare; era însă prea târziu să mai fug după el: nici comisarul, nici documentația oferită, nu suflă vreo vorbă despre jucăriile pentru adulți, despre sex toys. Sînt si acestea reglementate cu label european, sau nu?

Lesne de închipuit de acum înainte angoasa consumatorilor la ideea că ți se pot bloca rinichii de la frecatul pielii cu prea mulți ftalaţi, sau că o jucărie, fabricată pe deasupra de copii sclavi, îți poate exploda înăuntru. Iatã un domeniu în care am dori o mai serioasă implicare a Comisiei Europene.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG