Linkuri accesibilitate

Consecințe ale deciziei Curții Constituționale de a amâna validarea referendumului


Sala de şedinţe a Curţii Constituţionale
Sala de şedinţe a Curţii Constituţionale

Devalorizarea leului, paralizia instituțiilor statului, neacceptarea României în spațiul Schengen.


România continua sa ramina blocata, cel putin pina la sfirsitul acestei luni, cind Curtea Constitutionala ar putea decide fie reintoarcea presedintelui Traian Basescu in functie, fie demiterea sa. Deprecierea leului romanesc in raport cu euro a continuat si astazi, in conditiile in care Banca Nationala a intervenit in ultima perioada, cheltuind sume mari de bani pentru a mentine moneda nationala pe linia de plutire.

Chiar ieri, guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat ca in luna iulie au fost iesiri importante de capital din tara, care au afectat cursul euro, explicind ca banca centrala are „un anumit spatiu de manevra” pentru a sustine cursul, dar ca aceasta posibilitate „trebuie administrata cu intelepciune si flexibilitate”. Iesirile de capital din Romania au avut loc atit din cauza turbulentelor interne, cit si pe fondul dificultatilor din zona euro.
Asadar devalorizarea leului este consecinta cea mai vizibila a continuarii crizei politice, care a fost provocata de coalitia de centru stinga din Romania, prin suspendarea presedintelui Traian Basescu. In plan economic ar putea sa apara si alte efecte conexe, iar unii investitori si-ar putea restringe activitatea mai devreme decit si-au propus sau chiar sa se tretraga de pe piata romaneasca.
O alta consecita tine de paralizia institutiilor statului, insa si modificarea listelor electorale, inclusiv sub impulsul exceslor date de premierul socialist Victor Ponta ar putea sa avea efecte neplacute. Exista calcule care arata ca actuala putere ar avea in intentie sa scada fortat masa electorala autothona in asa fel incit sa fie atins cvorumul privind demiterea lui Traian Basescu.

Potrivit datelor de la Autoritatea Nationala Electorala, prezenta la vot la Referendumul pentru demiterea presedintelui roman a fost de 46,2%, deci sub jumatate din numarul votantilor.
Potrivit calculelor facute de Ziarul financiar, 1,3 milioane de romani ar trebui stersi de pe listele de vot pentru ca Basescu sa fie declarat demis. Premierul român s-a gindit in primul rind la cei care au dubla cetatenie si la cei plecati in strainatate, dar dupa aceea si-a retras declaratia, ceea ce nu inseamna ca aceasta ideea n-ar putea fi pusa in practica.

Refacerea listelor electorale i-ar putea pune pe multi primari in situatia de „infractori” a spus Traian Basescu, care nu a trecut cu vederea nici faptul ca ministrul de Interne, Ioan Rus i-a dat ordin chestorului sef , Constantin Manoloiu sa blocheze decizia Curtii Constitutionale.

Ieri, Curtea urma sa decida daca Traian Basescu este sau nu demis, in functie de datele referendumului, care erau clare, numai ca Ministerul de Interne s-a hotarit intempestiv sa declare ca nu garanteaza lista votantilor. Traian Basescu i-a reamintit chestorului sef cazul fostului premier Adrian Nastase, in care acesta, adica politicianul, a luat 2 ani de inchisoare, dar functionarul care a executat a primit 7 ani.
Guvernul român se afla intr-o situatie imposibila, fiindca a organizat referendumul, a anuntat datele finale, iar apoi tot liderii coalitiei de guvernamint au contestat acest scrutin.
O a treia consecinta este legata de aderarea Romaniei la spatiul de libera circulatie. Chiar astazi ministrul de interne al Germaniei a declarat ca anul acesta este exclusa primirea in spatiul Schegen a României si Bulgariei, precizind ca cele doua tari sint nepregatite. In vreme ce in România, liberalii si socialistii au incalcat legi importante pentru a-l debarca pe Traian Basescu, in Bulgaria, pe aeroportul din Burgas a avut loc un atac terorist, in urma caruia au murit 7 persoane si ranite alte 40.
XS
SM
MD
LG