Linkuri accesibilitate

Câţi români au drept de vot? (Jurnalul naţional)


România este târâta spre Răsărit (Evenimentul zilei)

Situatie infioratoare, razboi civil, o Romanie in genunchi, aflata pe buza prapastiei, tarata spre Rasarit cu o forta oarba si bruta. Asa descriu comentatorii marilor ziare din Romania situatia creata prin amanarea pana in septembrie a deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei asupra referendumului din 29 iulie. Exceptie – la categoria ziarelor cu circulatie importanta – face ca de obicei Jurnalul national, unde amanarea deciziei clarificatoare, a fost sau nu valabil refernedumul, este doar prilej de ironii groase pe tema cifrelor alandala din statisticile tarii: nu se stie, de fapt, cati romani au drept de vot. Ministerul de interne isi contrazice la interval de cateva ore propriile cifre si, potrivit acestui cotidian, de vina este tot Traian Basescu.

In Adevarul, Grigore Cartianu revine asupra impulsurilor cotidiene date de radioul Vocea Rusiei autoritatilor aflate la putere la Bucuresti: sa iasa din defetism si sa actioneze in forta pentru a-l demite pe presedintele suspendat. Cartianu mai spune ca suspendarea era legala pentru 30 de zile, dar prin amanarea deciziei Curtii Constitutionale e prelungita cu inca doua luni si jumatate. In acest rastimp, citam, “primele trei functii in stat sunt detinute de trei uzurpatori: Crin Antonescu (interimar la Cotroceni), Petru Filip (interimar la Senat) si Valeriu Zgonea (interimar la Camera Deputatilor). Comentatorul etaleaza si consecintele economice dramatice: cateva miliarde de euro pierderi doar in luna iulie, dintre care 1,2 miliarde sunt chiar bani platiti in plus de romani la credite si facturi. “Traian Basescu a fost comparat de multe ori, in mod absurd, cu Nicolae Ceausescu. Abia acum se profileaza prima asemanare reala: nici unul, nici celalalt n-a tinut cont de forta distrugatoare a Rusiei” (l-am citat pe Grigore Cartianu).

Mircea Cartarescu scrie in Evenimentul zilei ca Romania este tarata spre Rasarit, fara sa gaseasca forta de a se opune. “Nu mai asteptam decat ajutor din afara, ca in 46. Doar ca acum armata rosie de ocupatie ai carei prizonieri suntem iarasi e formata din romani de-ai nostri” (e un citat).

In Romania libera, Cristian Campeanu se intreaba de ce a declansat USL procedura de demitere a presedintelui Traian Basescu acum si nu dupa alegerile legislative din noiembrie, asa cum anuntasera initial? Raspunsul dat de USL a fost: pentru ca nu se poate coabita cu Basescu. Cristian Campeanu incearca sa traduca in concret aceasta asertiune, dar nu reuseste, drept care ajunge la concluzia ca, de fapt, USL nu putea coabita cu Basescu pentru ceea ce USL intentioneaza sa faca de acum inainte. Anume, sa obtina acces neingradit la resursele statului, in vederea jafului. Nici Partidul Democrat Liberal, care a avut guvernarea pana in februarie, nici Traian Basescu nu sunt fara cusur, mai arata editorialistul, dar, il citam din nou, “Traian Basescu ramane un prieten al libertatii, in timp ce USL reprezinta prietenii tiraniei si de aceea prefera o Romanie in genunchi”.
XS
SM
MD
LG