Linkuri accesibilitate

Siria și demisia lui Kofi Annan


Kofi Annan: „In condițiile în care poporul sirian are nevoie de acțiuni concrete, la Consiliul de Securitate membrii continuă să se acuze unii pe alții.”


Vesti proaste pentru eforturile comunitatii internationale de a rezolva criza din Siria: trimisul special ONU, Kofi Annan a demisionat. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Este o lovitura puternica, in conditiile in care conflictul din Siria a facut pina acum peste 14 mii de victime. Si acest anunt vine in conditiile in care partile implicate in razboiul civil din Siria se pregatesc pentru o confruntare decisiva, pentru orasul Alep.

La o conferinta de presa, Annan a declarat ca comunitatea internationala si Consiliul de Securitate nu i-au sprijinit eforturile de a obtine incetarea focului si o tranzitie la putere, in Siria. „In conditiile in care poporul sirian are nevoie de actiuni concrete, la Consiliul de Securitate membrii continua sa se acuze unii pe altii” - a spus fostul secretar general ONU.

Demisia neasteptata a lui Anan a fost anuntata la New York de secretarul general ONU, Ban Ki-moon, care a spus ca va gasi un inlocuitor. Secretarul general a invinuit atit regimul sirian cit si opozitia pentru a nu fi acceptat planul Annan, vizind solutionarea conflictului. „In mod tragic, spirala violentei in Siria continua” - a spus Ban Ki-mmon, adaugind ca mina intinsa prin planul Annan de solutionare a conflictului nu a fost primita cum trebuie chiar daca ramine in continuare cea mai buna speranta pentru poporul sirian.

In timp ce aceste evolutii se derulau la Geneva si New York, rebelii sirieni au atacat o baza guvernamentala in apropierea orasului Alep, capturind tancuri si alt armament. Este un semn ca marea confruntare de la Alep se apropie. Or, consecintele ei pot fi devastatoare.

De la bun inceput planul Annan a fost privit cu scepticism, multi in Occident acuzindu-l pe fostul secretar general ca nu ar face decit sa-i ofere lui Assad un alibi pentru a continua represiunea singeroasa. Adevarul este insa ca incetarea focului nu s-a materializat, iar observatorii internationali au fost neputinciosi.

In paralel, asa cum secretarul general remarca Consiliul de Securitate, nu a functionat ca un factor constructiv, cit timp pozitiile divergente, occidentala si rusa respectiv chineza, aveau la origine ratiuni geopolitice greu conciliabile. Este greu de anticipat cine il va inlocui pe Annan, un nume vehiculat in trecut fiind fostul presedinte finlandez, Martti Ahtisaari.
XS
SM
MD
LG