Linkuri accesibilitate

Unde în Uniunea Europeană se poate trăi cel mai ieftin?


Noi date de la biroul de statistică Eurostat.

Periodic biroul de statistică al Uniunii Europene publică date comparative despre scumpetea și ieftineala mărfurilor în țările membre. Ce spune ultima evaluare de acest fel, aflăm din relatarea corespondentului nostru la Bruxelles, Dan Alexe.

Biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, si-a actualizat o recenta comparare a preturilor din intreaga Europă, din care reiese că Bulgaria si România ramân tarile cele mai ieftine din UE.

Cea mai scumpa tara ramane Danemarca, unde preturile alimentelor si ale energiei sint mai mari cu peste 40% decît media europeană. Tara cea mai ieftină ramane Bulgaria, cu 49% sub media europeană.

In privinta mancarii si a bauturii, România si Bulgaria se plasează relativ bine, preturile fiind doar doua treimi din media europeană. In schimb, in privinta hainelor si a incaltamintei Bulgaria continuă să aibă preturi cu mult sub media europeană, pe cînd Romănia se situează practic în media europeană.

Extremele in acesta clasificare o constituie Turcia si Macedonia (cele mai ieftine tari daca luam laolalta tarile Uniunii Europene si cele candidate) si tarile scandinave, care au ramas cele mai scumpe de pe continent. Astfel, in Norvegia, tară care nu face parte din UE, pretul alcoolului este de 250% raportat la o medie europeana de o sută. Norvegia este de altfel tara in care practic toate articolele de bază, cu exceptia imbracamintei, ating cele mai inalte preturi din Europa.

In privinta gazului si a electricitatii, România si Bulgaria se situeaza de asemenea la circa jumatate din media europeana, platind astfel de doua ori mai putin decit majoritatea occidentalilor.

Transportul public este de asemenea foarte ieftin in România si Bulgaria, singura tară în care e mai ieftin fiind Albania si probabil Republica Moldova, care însă nu a fost analizată comparativ de Eurostat.

Cu totul asadar, cele mai ieftine tari din Uniunea Europeana raman România si Bulgaria, preturile lor, la toate produsele si serviciile de bază fiind mai mici chiar si decît intr-o tară cum e Croatia, care abia anul viitor va intra în Uniunea Europeană.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG