Linkuri accesibilitate

Referendumul anti-Băsescu va fi validat sau invalidat la toamnă


Plenul Curţii Constituţionale în 2010

Curtea Constituţională a amânat cu o lună şi jumătate pronunţarea deciziei pe motivul verificării listelor electorale.

La București era așteptată astăzi după o amânare de o zi decizia Curții Constituționale în legătură cu valididatea referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Numai că în locul verdictului a venit o nouă amânare, până la 12 septembrie. Detalii, în relatarea Sabinei Fati.

Judecatorii Curtii Constitutionale au aminat cu aproape o luna si jumatate decizia privind validarea sau invalidarea referendumului privind demiterea presedintelui Traian Basescu, cu argumentul ca listele electorale trebuie verificate. Aspazia Cojocaru, judecatoare la Curtea Constitutionala a declarat chiar ca Referendumul ar fi trebuit anulat, pe motiv ca multe din datele primite Curte nu ar fi corecte.

Curtea Constitutionala ii cere Guvernului Romaniei sa transmita Curtii toate datele necesare privind listele electorale pina la sfirsitul lunii august.

Discutia se duce in jurul numarului exact al votantilor din Romania, fiindca raminerea sau demiterea lui Traian Basescu depinde de prezenta la scrutinul de duminica, la care au participat 46,2 la suta din numarul total al romanilor adulti,18.292.514, anuntat de Ioan Rus, ministrul de Interne.

Problema este relativizata in mod artificial, fiindca la alegerile locale din 10 iunie nu au existat nici un fel de dileme in legatura cu numarul celor care si-au exercitat dreptul la vot. Acum, insa, miza este extrem de mare pentru coalitia de centru-stinga aflata la putere in Romania, fiindca odata cu debarcarea lui Traian Basescu, liberalii si socialistii vor putea avea acces fara nici un fel de piedici nu doar la institutiile strategice ale satatului ci si la justitie. Liderii Uniunii Social-Liberale au anuntat de altfel de mai multa vreme ca vor sa modifice functionarea procuraturii anticoruptie.

Oricum aminarea deciziei Curtii Constitutionale are la baza un blocaj intre judecatorii Curtii, care au fost numiti de catre partide si oameni politici si care le reprzinta acestora interesele. Astfel 3 dintre judecatori provin din tabara socialistilor, cite unu de la liberali si de la maghiari si patru numiti dinspre PDL si Traian Basescu. Intrucit hotarirea privind referendumul de demitere a presedintelui avea nevoie de o majoritate calificata, adica 6 din cei 9 judecatori ai Curtii Constitutionale ar fi trebuit sa voteze pentru decizia finala, lucrurile s-au blocat. Situatia ramine complicata fiindca tabara lui Traian Basescu din interiorul Curtii detine 4 voturi si daca ramine pe pozitii pina la capat presedintele nu va putea fi demis.
XS
SM
MD
LG