Linkuri accesibilitate

Este sau nu demis Traian Băsescu? (Evenimentul Zilei)


„Adio, ICR” (Adevărul)

Trei dintre comentariile zilei se ocupa de similitudinile dintre pozitiile actualei puteri de la Bucuresti si consideratii difuzate de oficiosul Kremlinului, radio Vocea Rusiei. In Evenimentul zilei, Rodica Culcer crede ca declaratiile recente ale liderului fondator al Partidului Social-Democrat Ion Iliescu, dar si multe dintre actiunile politice ale Uniunii Social-Liberale aflate la putere par sa execute sugestiile de la Vocea Rusiei: “a recomandat Vocea Rusiei masuri in forta?, scrie Culcer, iata ca USL face deja presiuni asupra Curtii constitutionale, careia i s-au dat azi indicatii cum sa-si construiasca decizia asupra referendumului de duminica trecuta. Curtea a amanat decizia pentru 12 septembrie, prelungind cu 40 de zile starea de incertitudine: este sau nu validata consultarea populara care nu a putut aduce la urne 50%+1 dintre alegatori? Este sau nu demis Traian Basescu? Dar Vocea Rusiei poate sa spuna ce vrea, mai arata comentatoarea, problema este iresponsabilitatea liderilor Crin Antonescu si Victor Ponta “fata de tara pe care nu vor s-o guverneze, ci s-o stapaneasca”.

Tot in Evenimentul zilei, Adrian Patrusca citeste cu atentie stirile referitoare la referendumul romanesc difuzate de Vocea Rusiei si ajunge la concluzia ca Kremlinul s-a cam resemnat: “Traian Basescu isi demonstreaza capacitatea de a ramane la post in pofida unor circumstante fantastice. Nu este prima data cand e amenintat de impeachment sau de diminuarea autoritatii. Insa totul se sfarseste intr-un mod jalnic pentru adversarii sai”, citeaza jurnalistul roman. In acest articol, sunt amintite si pozitiile exprimate la Vocea Rusiei despre relatia Rusia-Romania-Moldova, si care ar suna ca un fel de avertisment pentru Basescu, in caz ca se intoarce la Cotroceni: Moscova are alte planuri cu Moldova decat unirea ei cu tara mama: o federatie Basarabia-Transnsitria.

“Vria in care intra Romania este o certitudine, iar scenariile care par a fi agreate la Moscova prind tot mai multe radacini in realitatea de la Bucuresti” – este si concluzia articolului lui Laurentiu Mihu din Romania libera.

Sabina Fati scrie in editorialul aceluiasi cotidian despre liderii de la Bucuresti, care par alesi de catre comanditarii lor drept kamikadze: “viitorul lor politic e compromis de abuzurile facute de cand se afla la putere: au intrat cu sacosele pline cu dinamita in fotoliul lui Basescu, dar au aruncat in aer o tara intreaga. Urmeaza a doua incercare”.

Astazi s-a consumat si anuntul public, in conferinta de presa, al demisiei in bloc a conducerii institutului Cultural Roman. Pe aceasta tema se exprima Mircea Vasilescu in Adevarul: “Soarta ICR este un simbol al imaturitatii democratiei si societatii romanesti: foarte multi oameni nu sunt interesati de institutii solide si functionale, vor doar sa-si descarece nervii, chiar si fara motiv, pe persoane”. Uimit de imensa desfasurare a “bazdacului national impotriva lui Patapievici”, in ciuda succesului evident al institutiei pe care a structurat-o si condus-o, Vasilescu incheie spunand: “Adio, ICR”.
XS
SM
MD
LG