Linkuri accesibilitate

Un verdict al președintelui Tribunalului Suprem al Rusiei în cazul Hodorkovski


O decizie de-examinare a cazului Hodorkovski a fost trimisă Tribunalului Municipal din Moscova.


Căile justiţiei ruse sunt nu numai întortocheate dar şi total ne trasparente. În timp ce o serie de lideri ai opoziţiei sunt anchetaţi iar fetele din grupul punk „Pussy Riots” sunt judecate pentru huliganism, Curtea Supremă de Justiţie a dat un verdict, aparent favorabil celui mai cunoscut deţinut: omul de afaceri Mihail Hodorkovski. Ileana Giurchescu rezumă relatările agenţiilor internaţionale de presă:

Avocaţii lui Hodorkovski şi ai partenerului său de afaceri Platon Lebedev au primit o scrisoare din partea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie prin care sunt informaţi că va fi analizată una din principalele lor obiecţii: şi anume că procesele din 2005 si 2010, unul pentru evaziune fiscală şi altul pentru deturnare de fonduri, se refera la aceeaşi faptă. În consecinţă, ar fi ilegal ca acuzaţii să primească două pedepse cu închisoare.

Vadim Kliuvgant, unul din avocaţii lui Hodorkovski, crede că decizia reflectă timida încercare a preşedintelui Curţii, Viaceslav Lebedev de a aduce un pic de legalitate într-un caz considerat de mulţi observatori drept motivat politic. Înainte de a fi arestat, Mihail Hodorkovski era unul din principalii finanţatori ai oponenţilor preşedintelui Vladimir Putin. Mai mult, anunţase că ar intenţiona să intre în politică.

Obiecţia avocaţilor, legată de faptul că mandanţii lor au fost judecaţi de două ori pentru aceeaşi faptă, a fost deja respinsă de Curtea Supremă. Această decizie a fost acum răsturnată de preşedintele Curţii.

In plus, el cere şi re-examinarea argumentului adus de avocaţi că Hodorkovski şi Lebedev ar trebuie să se bucure de clemenţă. Ţinând cont şi de multele nereguli comise în timpul proceselor.
Cu toate acestea, avocatul Vadim Kliuvgant avertizează că nu există foarte multe motive de optimism: în primul rând pentru că re-examinarea cazurilor a fost dată în sarcina Tribunalului Municipal din Moscova.

În opinia lui Kliuvgant, un nonsens, cazul ar fi trebuit să rămână la Curtea Supremă. „Există toate şansele ca tribunalul de la Moscova, cunoscut pentru faptul că este uşor influenţabil de autorităţi, să respingă toate obiecţiile. Din pornire, a declarat Klyuvgant agenţiei Reuters. Mai mult, avocatul arată că ar putea fi vorba şi de o tentativă de a evita sau amâna prezentarea cazului în faţa Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Ceea ce se pregăteau să facă avocaţii celor doi oameni de afaceri.
Interesant este şi faptul că preşedintele Curţii Supreme a dat verdictul pe 28 iulie dar acesta nu a fost publicat, cum este normal, pe pagina de internet a Curţii. S-a aflat de el numai miercuri din scrisorile primite de avocaţii lui Hodorkowski şi Lebedev.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG