Linkuri accesibilitate

Statele Unite pe calea sprijinirii rebelilor din Siria


Rebeli sirieni și armamentul lor
Rebeli sirieni și armamentul lor

Împreună cu Arabia Saudita si Qatarul, Turcia a înfiintat o bază secretă, in apropierea frontierei cu Siria.


Agentia Reuters a anuntat ca presedintele Statelor Unite, Barack Obama ar fi semnat un ordin secret, prin care autorizeaza sprijin pentru insurgentii sirieni, care incearca sa-l inlature de la putere pe presedintele Bashar al-Assad. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ordinul la care se refera Agentia Reuters ar fi fost semnat la inceputul anului si autorizeaza Agentia Americana pentru Informatii si Contrainformatii, CIA si alte agentii sa ii ajute pe insurgentii sirieni, anti-Assad. Aceasta reprezinta o modificare de pozitie pentru Statele Unite, cauzata probabil de frustrarea generata de incapacitatea de a obtine masuri ferme, impotriva regimului Assad, in Consiliul de Securitate, unde Rusia si China se opun.

Deocamdata, arata corespondenta Reuters, Statele Unite nu furnizeaza insurgentilor arme, dar aliati ai Americii o fac. Surse americane si europene sustin ca in ultimele luni nivelul de pregatire si coeziune al fortelor insurgente s-a imbunatatit. Si asta este o modificare pentru ca pina acum, oponentii lui Assad erau caracterizat drept dezorganizati si aproape haotici.

Casa Alba a refuzat sa comenteze aceste stiri. Dar surse de presa arata ca Statele Unite coopereaza cu un centru de comanda secret, aflat in Turcia. Saptamina trecuta, tot agentia Reuters anunta ca impreuna cu Arabia Saudita si Qatarul, Turcia a infiintat o baza secreta, in apropierea frontierei cu Siria. Acest „centru nervos” al opozitiei siriene se afla in orasul Adana, aproape de frontiera si, de asemenea, in apropierea bazei americane Incirlik.

Guvernul islamist moderat al Turciei, pina nu demult un aliat al lui Assad, ii cere acum plecarea de la putere si se implica din ce in ce mai mult in pregatirea si poate si echiparea rebelilor. Surse europene arata ca familii instarite din Arabia Saudita si Qatar ofera sume importante insurgentilor.

Reteaua de televiziune americana NBC a relatat ca Armata Libera Siriana ar fi obtinut peste 20 de proiectile sol-aer, care pot fi folosite impotriva elicopterelor lui Assad si altor aparate de zbor ale regimului. Aceasta informatie a fost insa negata de un purtator de cuvint al Armatei Libere Siriene.
XS
SM
MD
LG