Linkuri accesibilitate

Majorare preelectorală de salarii și pensii în Bulgaria


Bu
Bu

Vicepremierul Simeon Diankov: „„Majorarea cu 7-10% a tuturor pensiilor în 2013 este sigură”.


După o tradiție nescrisă care se trage din perioada comunistă alegerile în Bulgaria sunt precedate de majorări de salarii și pensii. „Majorarea cu 7-10% a tuturor pensiilor în 2013 este sigură”, a anunțat azi viceprim-ministrul și ministru de finanțe Simeon Diankov. În guvern sunt analizate mai multe variante. Cu șanse cele mai mari de realizare este cea, lansată de primul ministru Boiko Borisov - majorarea pensiilor mari numai cu procentul inflației, iar a celor mici – cu un procent mai mare.

În ultimii 3 ani pensiile nu au fost majorate. În 2009 Borisov a primit drept zestre de la predecesorul socialist Serghei Stanișev o majorare preelectorală a pensiilor cu 20%.

În Bulgaria pensiile nu pot depăși echivalentul a 360 de euro. Așa zisul tavan al pensiilor nu există în nici-o altă țară din Uniunea Europeană – cea de a doua exepție va putea deveni în curând Grecia.

Viceprim-ministrul Diankov a mai spus că proiectul de buget va fi introdus încă în lună septembrie în Parlament și atunci se va ști cu cât va crește și salariul minim – cel mai probabil pînă la 160 de euro.

Confederația sindicală „Podkrepa” a cerut ca pensiile să fie majorate până la ianuarie în două trepte cu 25% iar salariul minim – pînă la 180 de euro, amenințând cu proteste.

Începând de 1 august la baza economiilor realizate salariile bugetarilor au crescut cu 20% iar în Ministerul de finanțe – cu 27%. O parte din economii au venit din concedierea a 150-200 de vameși fără studii superioare. Între timp continuă protestele vameșilor împotrivă deciziei privind transferul Direcției naționale „Vămi” la Russe.
XS
SM
MD
LG