Linkuri accesibilitate

Internele - „Minister al Poliţiei care răspunde, milităreşte, la ordine şi comenzi politice” (Ziarul de Gardă)


„Munca noastră de ziarist nu prea are finalitate politică sau socială” (C. Tănase/Timpul).


Cotidianul „Adevărul” descrie povestea basarabeanului Nicolae Rogojin, condamnat gulag pentru că în anii 1951- 1952 a trimis scrisori la posturile de radio Europa Liberă, BBC şi Vocea Americii. Colaboratorii vigilenţi ai oficiului poştal au sechestrat scrisorile, motivând că răvaşele nu întrunesc elementele unei scrisori sovietice: era lipsă adresa expeditorului. Identificarea „antisovieticului“ a durat un an de zile. Nicolae Rogojin a fost reţinut la 7 martie 1953 şi condamnat la 25 de ani de gulag.

Constantin Tănase, editorialistul de la „Timpul” constată cu un fel de frică, amestecată cu lehamite istorică, zice el, că în Republica Moldova ziariştii, se transformă într-un fel de asistente sociale ale unei părţi de populaţie sau un fel de duhovnici care mângâie durerile şi alină suferinţele cu scrisul lor. „Munca noastră de ziarist nu prea are finalitate politică sau socială. Producem vânt, furtună, lacrimi, pasiuni, înjurături. Am intrat într-un circuit de idei închis. Producem idei, unele chiar originale, dar le producem pentru noi, pentru propriul consum, pentru propria satisfacţie. Începem să ne repetăm, lansăm idei, lansate cândva, de noi sau de alţii, pe care le credem originale”, opinează autorul.

Şi în fine, săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” insista să afle în cadrul unui sondaj ce se va schimba la MAI după plecarea lui Alexei Roibu şi venirea lui Dorin Recean? În opinia lui Ion Costaş, ex-ministru de Interne, faptul că a venit un om din afara sistemului ar trebui să-i facă pe oameni optimişti pentru că noului ministru îi va fi mai uşor să facă „curăţenie”. Un civil la MAI este o apropiere a poliţiei de cetăţean – ceea ce lipseşte cel mai mult Internelor, e de părere Ion Costaş. Pe de altă parte, Sergiu Mocanu, Mişcarea Antimafie, crede că nu se va shimba nimic şi iată de ce: la Interne, ca să se schimbe ceva, nu e nevoie doar de schimbarea miniştrilor. E nevoie de schimbarea sistemului. „Noi nu avem un Minister al Internelor, decât doar în titulatură. În rest, e un Minister al Poliţiei, militarizat, care are cu totul alte atribuţii şi care răspunde, milităreşte, la ordine şi comenzi politice”.
XS
SM
MD
LG