Linkuri accesibilitate

Secera şi ciocanul divizează ţara


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: ,,Miza este una geopolitică şi cvasi-ideologică. Este respins cursul european în favoarea nostalgiei de a reveni în spaţiul estic.”


Gheorghe Cojocaru: ,,După condamnarea regimului totalitar comunist, prin votul Parlamentului la peste două decenii de la declararea independenței de stat, Republica Moldova riscă să se confrunte cu o nouă criză. O criză generată de raportarea diferită și controversată la istoria națională în secolului douăzeci. Ca și acum două decenii, societatea pare să se împartă în două mari tabere: pe de o parte cei care realizează necesitatea condamnării fărădelegilor comise de fostul regim totalitar comunist și urmării unui cadru civilizat și democratic de dezvoltare, pe de altă parte cei care se pronunță categoric împotriva unei asemenea decizii, promițând să recurgă la acțiuni de boicotare și nesupunere publică.”

Europa Liberă: Prin urmare n-am învățat nimic în acești 20 de ani.

Gheorghe Cojocaru: ,,Într-adevăr, în ultimii ani de existență a Uniunii Sovietice, populația din fosta RSS Moldovenească s-a divizat în funcție de atitudinea față de destinul URSS de atunci. Anume în acea epocă s-a desfășurat o competiție dură pentru secesiunea de Uniunea Sovietică, desprinderea din îmbrățișarea regimului partidului unic și afirmarea unor valori și principii democratice. Dar, după o scurtă perioadă a urmat o restaurație socială și politică, ce a cunoscut apogeul la începutul acestui secol care a impus un model de societate bazat pe valori sovietice nostalgice și neadevăruri istorice. Abia în urma alternanței la guvernare din 2009 s-au creat premisele pentru o revenire la valorile democratice, fără însușirea temeinică a cărora societatea actuală nu va putea să se integreze în comunitatea țărilor europene.”

Europa Liberă: Dacă înțeleg corect, sugerați că asistăm, din nou, la o confruntare dintre nou și vechi. Dacă miza bătăliei politice de acum 20 de ani era menținerea URSS-ului, care este miza confruntării de astăzi?

Gheorghe Cojocaru: ,,În condițiile în care fosta Uniune Sovietică nu mai poate fi reprodusă cu fidelitate, miza pentru cei care contestă simbolurile naționale sau hotărârea de condamnare a regimului totalitar comunist, miza este la fel una de natură geopolitică și cvasi-ideologică, este respins cursul european al Republicii Moldova în favoarea nostalgiei de a reveni în spațiul estic. Dar și în spațiul răsăritean se produc schimbări importante, modernizatoare. Fărădelegile epocii comuniste sunt deconspirate și condamnate, iar comunismul este o ideologie a periferiei politice.”

Europa Liberă: Tocmai, exemplul răsăritean ar trebui să fie cel mai convingător pentru acești oameni. De ce ei contestă totuși condamnarea regimului totalitar comunist?

Gheorghe Cojocaru: ,,Se poate spune că, în semn de protest față de actuala guvernare democratică și ca un act de solidaritate cu acele forțe politice, care se află în opoziție parlamentară sau extraparlamentară. Este regretabil că această confruntare, explicabilă de altfel în condițiile subculturii politice din societate, este împinsă de unii lideri politici în zona sensibilă a relațiilor inter-etnice. Or, tulburarea climatului interetnic de rațiuni înguste, politicianiste și proliferarea haosului în administrația locală sunt lucruri inadmisibile și incompatibile cu democrația.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG