Linkuri accesibilitate

...fără referendum. Însă decizia executivului are nevoie de girul Parlamentului.

Şedinţa de guvern s-a mutat astăzi la Bălţi, în tentativa de a aplana tensiunile create de recenta decizie a Consiliului municipal. În septembrie, au decis consilierii comunişti din Bălţi, ar urma să fie organizat un referendum pentru a obţine mai multă autonomie administrativă. Guvernul a decis astăzi să propună ca statutul administrativ al municipiului Bălţi să fie modificat, urmând să primească mai multă autonomie. Valentina Ursu a fost prezentă la şedinţa de la Bălţi şi relatează:

La Bălţi, unde a avut loc şedinţa cabinetului de miniştri, Guvernul a aprobat un proiect de hotărîre care prevede extinderea competenţelor administraţiei locale din urbe, dar nu prin referendum. Proiectul a fost propus de deputaţii liberal-democraţi şi presupune includerea municipiului în lista unităţilor administrativ-teritoriale de gradul II. Dacă proiectul va trece de legislativ, statutul municipiului Băţi va fi egal cu cel al Chişinăului spune premierul Vlad Filat:

Premierul Vlad Filat şi primarul de Bălţi Vasile Panciuc
Premierul Vlad Filat şi primarul de Bălţi Vasile Panciuc
„Municipiului Bălţi i se va oferi statutului de unitate administrativ-teritorială de nivel II. La ora actuală este municipiul Chişinău, urmează să fie municipiul Bălţi, raioanele, cu competenţele care reies din acest statut. De altfel, competenţe pe care la ora actuală, de facto, le are municipiul Bălţi. Eu din discuţiile pe care le-am avut cu dl primar de Bălţi, cel care a obţinut mandat din partea alegătorilor municipiului să conducă oraşul, a reieşit că acel aviz care s-a referit, de fapt, la proiectul de lege, este unul care satisface solicitarea administraţiei locale. Noi am venit cu acţiune concretă care este una perfect legală şi logică.”

Săptămâna trecută consilierii locali comunişti au decis organizarea unui referendum în toamnă pentru a obţine mai multă autonomie. Primarul de Bălţi, Vasile Panciuc, crede că acel anunţat, dorit, plebiscit de consilierii comunişti, în mare, parte nu va mai avea loc pentru că s-a găsit un compromis.

Vasile Panciuc
Vasile Panciuc
Vasile Panciuc: „Rezultatul pe care l-am obţinut în urma cerinţelor noastre reprezintă un exemplu despre cum trebuie să se reacţioneze la revendicările autorităţilor locale. De aceea, din acest punct de vedere sunt recunoscător dlui Filat. Cauza care a motivat consilierii să ia o astfel de decizie a fost anulată.”

Vlad Filat: „Ne-am înţeles, deci.”

Consilierii municipiului Bălţi pe lista PCRM nu au fost astăzi prezenţi la întrevederea cu premierul. Iată ce crede Vlad Filat despre absenţa lor la această întâlnire:

„Iar ceea ce ţine de nevenirea la întâlnire a consilierilor comunişti, pot să spun că la distanţă erau mai curajoşi. Mie îmi pare foarte rău pentru că în mod normal prin comunicare poţi să rezolvi şi poţi să răspunzi la întrebările care sunt.”

În concluzie, descentralizarea şi depolitizarea sunt lucrurile cele mai importante care urmează să se producă în viitorul apropiat. Descentralizarea cerută tot mai insistent de către autorităţile locale şi depolitizarea o solicitare pe care a făcut-o astăzi primul ministrul Vlad Filat aflat în vizită la Bălţi.
XS
SM
MD
LG