Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională a României ezită să valideze referendumul


Ambasada Statelor Unite: Curtea Constituțională trebuie lăsată să ia o decizie „bazată pe principii, fără niciun amestec din afară”.


Dupa cinci ore de deliberari, judecatorii Curtii Constitutionale si-au intrerupt sedinta in care ar fi trebuit sa decida daca presedintele Traian Basescu va fi demis sau nu. Hotarirea este foarte complicata, fiindca e nevoie de o majoritate calificata in acest sens, altfel spus cel putin 6 din cei 9 judecatori ai Curtii trebuie sa adere la decizia finala. Deocamdata pare sa fie un blocaj intre judecatori, dar lucrurile nu pot ramine asa pentru multa vreme, iar sedinta va fi reluata joi dimineata.
Socialistii si liberalii români au facut in ultimele doua zile o serie de presiuni asupra judecatorilor Curtii Constitutionale, incercind sa-i convinga ca exista toate datele necesare pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, in ciuda faptului ca Biroul Electoral Central a constatat ca doar 46,24% dintre romani (8.459.053 de alegatori) au votat la Referendumul de duminica.

Potrivit Legii referendumului, pentru ca presedintele României sa fie demis este nevoie ca cel putin 50% plus unu din numarul cetatenilor cu drept de vot sa fie prezenti la urne. Asadar scrutinul ar trebui, in mod normal, invalidat, urmind ca Traian Basescu sa se intoarca la Palatul Cotroceni, dar socialistii si liberalii au depus mai multe sesizari la Curtea Constitutioanla cerind demiterea presedintelui.

Presedintii celor doua camere ale Parlamentului au cerut Curtii Constitutionale sa recalculeze procentul celor prezenti la vot (46,24%) in functie de datele Institutului National de Statistica si nu in functie de cele ale Ministerului de Interne, intre cele doua evidente existind o diferenta de 3 milioane de persoane; potrivit Institutului de Statistică, in Romania ar fi doar 15 milioane de persoane adulte, in vreme ce in evidentele Internelor exista 18,3 milioane.

Directorul Institutului National de Statistica a facut, insa, astazi o serie de precizari, explicind ca lista corecta este cea care ii cuprinde si pe românii din strainatate, care nu au fost supusi recensamintului de anul trecut: „în conformitate cu Constitutia României si a legilor electorale in vigoare, Guvernul trebuie sa asigure exercitarea dreptului la vot tuturor cetatenilor români in varsta de 18 ani impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv si carora nu le-au fost interzise drepturile electorale.
Punerea in practica a acestei obligatii se realizeaza prin inscrierea cetatenilor români cu drept de vot in listele electorale permanente pe principiul locului de domiciliu (legal) inscris in actele de identitate, indiferent daca la data desfasurarii scrutinului electoral persoanele respective sunt sau nu sunt prezente pe teritoriul national” se arata in comunicatul de presa al Institutului National de Statistica.
Socialistii si liberalii romani le-au mai cerut judecatorilor Curtii Constitutionale sa decida validitatea referendumului pe baza prevederilor Ordonantei de Urgenta (nr.41/2012) si nu dupa Legea referendumului aprobata sub presiunile Bruxelles-ului de presedintele interimar Crin Antonescu inainte de vot. Potrivit acestei Ordonante de Urgenta, pentru a fi valid, referendumul n-ar trebui sa aiba un prag de prezenta, iar demiterea ar trebui sa se faca in functie de scorul obtinut.

In acest caz Traian Basescu ar fi considerat demis fiindca potrivit numarului voturilor valabil exprimate 87,52% (7.403.836) au votat pentru demitere, 11,15% (943.375) au votat impotriva si 1,32 la suta au fost considerate voturi nule, in conditiile in care PDL si Traian Basescu le-au cerut simpatizantilor lor sa boicoteze Referendumului.
Dupa ce o serie de lideri socialisti si liberali au sugerat Curtii Constitutionale ca nu are motive sa-i permita lui Traian Basescu sa revina la Palatul Cotroceni, Ambasada SUA la Bucuresti a trimis un comunicat de presa in care subliniaza ca, dupa anuntarea rezultatului final al referendumului de duminica de catre Biroului Electoral Central, Curtea Constitutionala trebuie lasata sa ia o decizie „bazata pe principii, fara niciun amestec din afara” pentru ca „este esential ca poporul român sa aiba incredere ca referendumul s-a desfasurat in mod liber si corect si ca regulile stabilite au fost aplicate”
XS
SM
MD
LG