Linkuri accesibilitate

Nu Traian Basescu era cel de apărat ci ordinea institutională și constituțională.


In Romania, criza politica se prelungeste si dupa referendumul vizind suspendarea presedintelui Traian Basescu. Cum se priveste de la Washington situatia creata, în relatarea corespondentului Europei Libere în Statele Unite, Valeriu Sela.

Deznodamintul acestei crize politice nu are invingatori. Semnalele economice negative incearca sa-i convinga pe politicieni sa renunte la confruntare si sa administreze tara. Dar de la bun inceput acesta criza a avut la origine judecati strimbe.

Declaratiile de dupa referendum ale premierului Victor Ponta, care da semnale ca executivul se va supune deciziei Curtii Constitutionale si spune ca a invatat din erorile trecutului par sa indice ca actualul prim ministru incepe sa inteleaga ca supralicitarea demersului de demitere a presedintelui este pentru el si pentru partidul lui contraproductiva. A fost de la bun inceput. PSDul se indrepta catre o victorie categorica la parlamentare, sub sigla USL. Nu avea nevoie sa forteze nota.

Parteneri de coalitie insa aveau motive sa fie mai grabiti: Crin Antonescu avea de asteptat pina in 2014, interval in care multe se puteau intimpla de natura sa-i deraieze ambitiile prezidentiale. Alti parteneri aveau ratiuni sa se teama ca incarcerarea lui Adrian Nastase zdruncinase tabuul ca tranzitiile la putere, in Romania, nu se lasa cu arestari, la nivel inalt. Precedentul fusese creat.

In aceste conditii, noua putere a plusat, facindu-si un calcul gresit, mizind pe faptul ca Occidentul - Europa si America - e prea ocupat ca sa reactioneze la smecheriile lor anti-democratice. Din pacate pentru tara care sufera acum consecintele, sfatuitorii lui Ponta si Antonescu nu au stiut sa ia pulsul politic international.

In ultimul an, Occidentul s-a aratat din ce in ce mai ingrijorat de derapajele anti-democratice ale lui Viktor Orban, in Ungaria. In acel caz Occidentul nu a reactionat sau a facut-o tardiv. Or, constientizarea acelei erori a facut ca reactia la cele intimplate in România sa depaseasca cu mult ceea ce tandemul bucurestean anticipa. Occidentul a dorit sa puna capat derapajelor noilor veniti, sa puna lucrurile la punct. Nu Traian Basescu era cel aparat ci ordinea institutionala si constitutionala, in noile democratii.

Restul se stie: USL-ul, in special prin vocea lui Ponta, a dat inapoi si acceptat vociferind, ce e drept, regulile sugerate de partenerii occidentali. Si astfel referendul a avut loc in conditii nefavorabile coalitiei anti-Basescu. Presedintele, la rindul sau a pierdut din inspiratia pe care o avusese in cicluri electorale anterioare si a suferit, chiar daca revine la Cotroceni, o serioasa si probabil ireversibila infringere politica.

Mai toti protagonistii acestei șarade au avut de pierdut. Poate doar PDL-ul a primit, prin ricoseu, un nesperat balon de oxigen atunci cind parea dus pe topoganul istoriei. Dupa cele intimplate e de sperat pentru binele public ca toti actorii politici vor ezita cel putin un timp sa se mai angajeze in jocuri de putere riscante.
XS
SM
MD
LG