Linkuri accesibilitate

Cine se opune echităţii fiscale în agricultură?


Veaceslav Negruta
Veaceslav Negruta

Ministrul finanţelor Veaceslav Negruţa regretă că fermierii n-au înţeles că noua politică bugetar-fiscală vine să-i ferească de firmele căpuşe.


Veaceslav Negruţă, ministrul de finanţe, este cel care a propus cota unică de TVA de 20 la sută în agricultură, iar în interviul cu Valentina Ursu îşi apără iniţiativa:

Europa Liberă: Domnule ministru, v-aţi aşteptat la aceste proteste din partea agricultorilor pentru această politică fiscală a Guvernului pe care aţi promovat-o în Parlament?

Veaceslav Negruţa: Ne-am aşteptat la mai multă înţelegere. Şi de la bun început ne-am aşteptat la o ascultare foarte atentă a argumentelor pe care le-am avut noi în procesul de elaborare a proiectului sau când proiectul respectiv era discutat în Parlament. Sigur că introducerea unor elemente noi în politica fiscală tot timpul stârnește o anumită rezistenţă sau ripostă. Dar noua politică bugetar-fiscală pentru 2013 cu siguranţă va fi constatată ulterior de către oamenii din domeniul agricultură ca măsură necesară. Care vine să introducă, pe de o parte, echitate în ceea ce se cheamă impozitare. Pe de altă parte, să-i ferească pe agricultori, pe adevăraţii, veritabilii agricultori de fel de fel de căpuşe, companii fantome care se învârt în jurul agriculturii. Şi de fapt beneficiază de facilităţile, de subvenţiile pe care le-a acordat statul pe parcursul anilor.”

Europa Liberă: Care ar fi aceste firme căpuşe?

Veaceslav Negruţa: „Experienţa arată foarte clar că în pofida faptului că au existat facilităţi fiscale în agricultură, în pofida faptului că banii au fost direcţionaţi prin fonduri de subvenţionare către agricultură, agricultorii nu au simţit din plin aceste facilităţi oferite de către stat. Tot timpul se găseau intermediari, firme care de fapt au beneficiat şi au preluat aceste facilităţi asupra lor.”

Europa Liberă: Cu aceşti intermediari şmecheri, cu aceste firme căpuşe cine trebuie să lupte?

Veaceslav Negruţa: „Anume politica fiscală care conţine în lanţ aceeaşi cotă. Este unica soluţie care demotivează intermediarii şi şmecherii să apară în jurul adevăraţilor agricultori. De fapt, experienţa arată foarte bine din momentul când în lanţ TVA de la început, de la producător şi până la consumator este una şi aceeaşi, de fapt fiecare se ocupă cu business-ul lui. Şi sunt demotivate schemele şi preluarea facilităţilor. Noi suntem siguri că agricultorii vor constata în 2013, aşa cum au făcut şi anul acesta, vor constata că deciziile au fost unele corecte şi au fost în beneficiul adevăraţilor agricultori. ”

Europa Liberă: Domnule ministru, dar oricum se zice că ar exista un lobby puternic din partea exportatorilor, din partea întreprinderilor de procesare care au mai mult de câștigat de la introducerea acestei cote standard de TVA de 20 la sută.

Veaceslav Negruţa: „Nu au de câștigat şi nu au de pierdut nimeni din momentul ce cota TVA este standard aplicată de 20 la sută. Iar câștigătorii în cele din urmă vor fi producătorii agricoli. Pentru că ei vor beneficia de restituirea a 12 puncte procentuale. Respectiv de la bugetul de stat vor primi banii înapoi în timp de 30 de zile, asta prevede norma legală care este prevăzută pentru 2013.”

Europa Liberă: Dar vedeţi că dvs., în particular Ministerului Finanţelor, vi s-a reproșat că în loc să identificaţi posibilitatea de a îmbunătăţi lucrul în cadrul administrării fiscale, inventaţi ceva.

Veaceslav Negruţa: „Nu este inventare. De ce se introduce cotă standard în tot lanţul? Este pentru a îmbunătăţi administrarea fiscală. Pentru că administrarea fiscală este îngreunată în Republica Moldova. Pentru că sistemul fiscal este unul fragmentat şi care aplică cote diferenţiate pentru diferite sectoare sau în interiorul sectorului pentru diferiţi agenţi economici. Ceea ce face toate eforturile în administrarea fiscală inutile. Pentru că până la urmă factorul uman decide tot. Şi aici apar elemente de corupţie sau interferenţe umane. Din momentul ce politica fiscală aplică cote standardizate atunci administrarea fiscală este mult mai eficientă. Pe de altă parte, când vorbeam de agricultori am spus că timp de 30 de zile, fără nici o întârziere procedura va fi una foarte simplă, statul va rambursa oamenilor aceşti 12 la sută, celor care sunt plătitori de TVA.”

Europa Liberă: Mai poate fi găsit un compromis? Pentru că oricum se dă de înţeles că aceste proteste ar putea să se declanşeze şi la nivel naţional, ajungând agricultorii chiar în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în faţa Guvernului.

Veaceslav Negruţa: „E vorba de lege, aprobată conform procedurilor stabilite de către Parlament. Pe de altă parte, vom folosi toate posibilităţile şi în timpul care îl avem să comunicăm şi să aducem pe faţă toate avantajele oferite de la aplicarea unei politici fiscale echitabile şi echilibrate faţă de toţi agenţii economici. Marii beneficiari din aplicarea acestei politici fiscale în cele din urmă vor fi producătorii agricoli, pentru că ei vor fi acei care vor primi banii înapoi.”

Europa Liberă: Dar protestatarii agricoli vor să eliminaţi şi să evitaţi acest mecanism de restituire a celor 12 procente.

Veaceslav Negruţa: „Din moment ce se evită restituirea respectivă de 12 la sută şi banii chipurile ar rămâne în conturile producătorilor agricoli alimentează suficient spaţiu şi motivații pentru acele căpuşe despre care am vorbit. Şi care vor prelua TVA de la agricultori, iar agricultorii pe hârtie vor apărea ca consultanţi sau ca furnizori de altfel de servicii decât producţia agricolă. Pentru a trece TVA din debitul producătorului agricol către aceste căpuşe. Şi atunci din nou apar probleme în administrare şi probleme cu operaţiuni fictive.”
XS
SM
MD
LG