Linkuri accesibilitate

UE - Fervoare diplomaticã pentru salvarea euro


„Cade într-un moment nepotrivit faptul că guvernatorul Băncii Centrale Europene, Mario Draghi e acuzat oficial de conflict de interese.”


Intensa activitate diplomaticã menitã a duce la salvarea monedei europene - euro - continuã, liderii europeni sperãnd cã vor calma astfel spaimele investitorilor în faţa problemelor crescânde ale Spaniei si Italiei si a riscului de contagiune.

Astfel, ieri ministrul american al finantelor, Timothy Geithner a calatorit special pe o insulã din Marea Nordului pentru a se întalni cu omologul sau german Wolfgang Schaüble ca dupã aceea sa discute la Frankfurt cu presedintele Bãncii Centrale Europene Mario Draghi; astazi premierul italian Mario Monti s-a întalnit cu presedintele Frantei François Hollande, iar joi va avea loc o reuniune comunã a ministrilor de finante din zona euro (asa numitul Eurogrup) cu Mario Draghi si conducerea Bãncii Centrale Europene.
Germania va juca iarãşi un rol important, chiar dacã guvernul lui Merkel e supus unei presiuni interne din ce în ce mai mari. Un sondaj recent aratã cã pentru prima oarã 51% din germani ar fi în favoarea întoarcerii la deutschmark.
Tensiunile sînt însã mari si în Spania, unde, în urma violentelor manifestatii s-a ajuns la înfruntãri politice între guvernul central de la Madrid si cel al regiunii autonome Catalonia, cea mai prosperã regiune spaniolã si care considerã cã plateste destul pentru ceilalti.
Toatã lumea asteaptã douã mari semnale linistitoare: ca Germania sa accepte principiul unor eurobonduri, care ar fi un mod deghizat de a pune datoriile in comun, si ca Banca Centralã Europeanã sã anunte joi cã va interveni, cumpãrând masiv eurobonduri si coborând dobânzile.
Criza nu este însã doar economicã, ci si politicã. Un numãr de politicieni influenti din tãri occidentale, in special germani si belgieni, ar dori sã vadã Europa mergând spre o mai mare integrare politicã, ba chiar spre o formã de federalism. Ei nu pot însã sã ignore scepticismul popular si neîncrederea crescîndã în eficacitatea institutiilor europene.
Si, desigur, cade într-un moment foarte nepotrivit, în situatia actualã, faptul cã unul din personajele cheie ale rezolvãrii crizei, guvernatorul Bãncii Centrale Europene Mario Draghi tocmai a fost acuzat oficial, de cãtre Mediatorul European (Ombudsman) de conflict de interese pentru cã in paralel cu functia sa el face parte dintr-un club, un forum mondial compus din mari bancheri si lideri financiari.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG