Linkuri accesibilitate

Divergențe pe marginea turneului diplomatic al candidatului prezidențial american Mitt Romney


Mitt Romney
Mitt Romney

Știrile care ajung în Statele Unite despre turneul internațional se referă mai mult la gafe și tensiuni create, decît la realizări.


Asa cum proceda si Barack Obama acum patru ani, candidatul republican la prezidentialele americane, Mitt Romney s-a imbarcat si el intr-un turneu international de vara. Care sint ecourile acestuia ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In viziunea sfatuitorilor sai, calatoria lui Romney este menita sa-l faca cunoscut opiniei publice internationale si sa-i intareasca prestigiul in America. Dar stirile care ajung in Statele Unite, despre turneul domnului Romney se refera mai mult la gafe si tensiuni create, decit la realizari.

Inainte de a ajunge la Londra, Mitt Romney a pus sub semnul intrebarii angajamentul britanicilor, in preajma inceperii Jocurilor Olimpice pe care tara le gazduieste. Reactiile, multe publice, din Marea Britanie nu s-au lasat asteptate.

Apoi, candidatul republican s-a dus in Israel. Contextul este urmatorul: in America, alegatorii evrei americani opteaza in mare majoritate pentru democrati. Dar Barack Obama nu inspira incredere in Israel, tara pe care nu a vizitat-o in timpul mandatelor sale. Mitt Romney a spus la Ierusalim tot ceea ce gazdele sale doreau sa auda de la un politician american, dar pare sa-i fi antagonizat pe palestinieni. Acestia au reactionat minios dupa ce republicanul a sugerat ca economia israeliana e mai performanta decit cea palestiniana, partial gratie „avantajelor culturale”.

Palestinieni au raspuns imediat acuzindu-l pe fostul guvernator ca ignora restrictiile impuse de Israel in teritorii ocupate, care au avut un impact negativ asupra activitatii economice. Saeb Erekat, consilier principal al presedintelui Autoritatii Palestiniene a declarat „Tot ce pot spune este ca omul asta are nevoie de educatie. Nu cunoaste regiunea, nu ii stie pe israelieni, nu-i stie pe palestinieni. Sa vorbeasca despre palestinieni ca despre o cultura inferioara este o declaratie rasista”.

Romney si-a argumentat cele spuse cu concluziile unei carti pe care a citit-o de curind: Avutia si saracia natiunilor, de David Landes. Campania republicanului a aratat ulterior ca cele spuse de candidat au fost interpretate gresit, remarcile nefiind menite sa-i insulte pe palestinieni.

Consilieri ai candidatului au spus ca nu e prima data ca Romney se refera la diferente culturale. Intr-o alocuțiune rostita la Chicago in martie, fostul guvernator facea o comparatie similara intre Israel si Egipt, aceasta din urma nefiind supusa sanctiunilor israeliene. Doar ca in acea alocutiune Mitt Romney nu avea in centrul atentiei Israelul, ci se referea la impactul culturii americane asupra dezvoltarii economice.

Consilieri ai candidatului au explicat ca Romney a tinut sa scoata in evidenta doar ca exista diferente intre tari cum sint Chile sau Exuador, sau Statele Unite si Mexic si ca aceste diferente merita studiate. Intrebat ce intelege Mitt Romney prin „cultura” purtatorul sau de cuvint a refuzat sa raspunda.
XS
SM
MD
LG