Linkuri accesibilitate

BIlanț după referendumul de duminică (Adevărul, contributors.ro etc).


Un scurt articol din Evenimentul zilei informeaza despre sarbatoarea instituita de autoritatile din Transnistria: Ziua intrarii pacificatorilor rusi. In text este reluata istoria conflictului transnistrean, si se precizeaza stadiul negocierilor in format 5+2. Este reamintita solicitarea adresata Moscovei de catre autoritatile moldovene de retragere a trupelor rusesti stationate in Transnistria.

Dupa referendumul convocat spre demiterea presedintelui suspendat al Romaniei, Traian Basescu, Tia Serbanescu furnizeaza intr-un articol din publicatia Curentul un detaliu mai putin cunoscut: premierul Victor Ponta, reprezentand Uniunea Social-Liberala, s-a intalnit in 14 iunie cu omul de afaceri rus Alexander Kondiakov, iar continutul intrevederii ar fi consemnat intr-un raport al unui consilier al Ambasadei Ruse. Reluam citatul din Curentul: „Dl. Ponta ne-a încredințat că din luna iulie va începe un proces de „purificare“ cum a fost stabilit și dânsul, ca și altă dată, contează pe ajutorul nostru și că, din momentul începerii „curățeniei“, totale investițiile noastre locale vor fi valorificate“.

A fost sau nu a fost democratic indemnul la boicotarea referendumului adresat alegatorilor de presedintele suspendat Traian Basescu si de sustinatorii sai? Comentatorul ziarului Adevarul, Malin Bot, considera ca a fost ca da. Un referendum este si despre increderea pe care alegatorii o au sau nu in cei care ii cheama la urne pe o tema anume.

Cei mai multi comentatori si-au scris textele dupa comunicarea estimarilor oficiale ale Biroului Electoral Central, dar inainte de comunicarea rezultatelor finale. Cu toate astea, aproape niciunul nu se indoia ca referendumului va fi invalidat pe motiv de neintrunire a cvorumului: minimum jumatate+ 1 din numarul alegatorilor inscrisi pe liste.

Dan Cristian Turturica este convins ca ceea ce se va adauga numarului de voturi estimat duminica la ora 23, adica la inchiderea urnelor, reprezinta frauda in proportie de 90%, pentru ca este vorba de urna mobila, care a plecat din majoritatea sectiilor de votare dupa ora 21, fara motive evidente. Chiar si asa, Turturica spune ca vor urma zile grele, chiar dupa intoarcerea lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni: USL va reactiona probabil prin manifestatii de strada.

Stefan Vlaston da sfaturi ambelor tabere politice, intr-un comentariu publicat de site-ul contributors.ro: sustinatorilor politici ai lui Traian Basescu le spune nu se culce pe urechea succesului, ci sa se fortifice in vederfea legislativelor din toamna, in caz ca presedintele supendat se intoarce la Cotroceni. Partidului Social-Democrat, care detine functia de prim ministru prin Victor Ponta, ii recomanda sa calculeze bine ce pierde pastrandu-l.

Cel mai dur bilant, desi conteaza pe invalidarea refendumului de catre Curtea constitutionala, il face Sebastian Lazaroiu, listand consecintele ultimelor saptamani politice din Romania: credibilitatea Romaniei pe pietele financiare internationale distrusa, caderea leuluii, cu consecintele asupra veniturilor romanilor, consolidarea unui curent antieuropean, s-a indepartat sansa aderarii la spatiul Schengen, investitorii straini au fost speriati si s-au creat dubii asupra atasamentului politicienilor romani la valorile europene.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG