Linkuri accesibilitate

Prezență modestă la secțiile de votare din R. Moldova la referendumul referitor la soarta președintelui Băsescu (Adevărul)


Înlăturarea lui Mihail Şleahtiţchi e legată de politica de reconfigurare a identităţii doctrinare a PLDM (Timpul).


Ziariştii cotidianului „Adevărul” scriu despre prezenţa modestă de la cele 14 secţii de vot deschise în stânga Prutului pentru referendumul privind demiterea preşedintelui ales al României, Traian Băsescu. Până la ora 17.00 îşi exprimaseră opţiunea 1.698 de alegători. În articol se mai arată că la prezidenţialele din România din 2009, în Republica Moldova au votat peste 12.000 de alegători. În primul tur, Traian Băsescu a luat 90,7% din sufragii, iar în turul doi – 94,8%. La referendumul din mai 2007 privind demiterea lui Traian Băsescu, 4.863 din cei 4.998 de votanţi veniţi la urne în stânga Nistrului s-au exprimat împotrivă.

Făcînd referire la statiticile oficiale, ziariştii de la „Adevărul” notează că fiecare al treilea condamnat ieşit din puşcărie revine la scurt timp după gratii. „Societatea nu-i acceptă pe foştii deţinuţi. Asta îi determină să comită o nouă infracţiune. Cei care au trecut prin puşcărie sunt etichetaţi pentru toată viaţa. Nu contează în ce circumstanţe au încălcat legea. Sunt chiar şi părinţi care refuză să le mai dea o şansă copiilor infractori“, explică Angela Ciobanu, consilier de probaţiune şi psiholog.

Pe de altă parte, Teo Cârnaţ, directorul Comitetului Helsinki pentru drepturile omului, consideră că serviciul de reeducare şi resocializare a persoanelor private de libertate, pe care îl prestează statul, nu este de cea mai înaltă calitate. „La eliberare, deţinuţii sunt mult mai pregătiţi pentru a săvârşi crime decât la început, pentru că nu pot să-şi găsească un loc de muncă, nu au documente şi sunt blamaţi de societate“, susţine Teo Cârnaţ.

Editorialistul Constantin Tănase de la „Timpul” pune la îndoială că fostul ministru al Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, nu se mai regăseşte în funcţie pentru că nu ar fi coordonat cu premierul Vladimir Filat denumirea cursului de istorie. În opinia dlui Tănase altul ar fi motivul demiterii fostului şef al Educaţiei. „Dacă nu ne scapă ceva, astăzi nu a mai rămas nimeni din „garda veche” care a creat PLDM şi l-a adus la putere pe V. Filat. Iată de ce, înlăturarea lui Şleahtiţchi e mai degrabă legată de politica de reconfigurare a identităţii doctrinare a PLDM. În decembrie, Filat ar putea aproba demisia lui Iurie Leancă, care se asociază tot cu „vechea gardă”, conchide editorialistul.

Meteorologii au emis Cod portocaliu de caniculă, anunţă cotidianul „Timpul” observând că temperaturile cu valori de +36, +38°C, care au fost înregistrate în ultimele zile, au afectat şi mai mult culturile agricole. Experţii spun că anul 2012 este un an agricol ratat şi se vor înregistra preţuri mai mari la produsele alimentare. Temperaturile mari afectează negativ îndeosebi culturile prăşitoare, precum floarea-soarelui, porumbul, sfecla de zahăr. „În această perioadă se formează rodul. Totodată, rezervele de umezeală productivă sunt foarte mici, chiar şi în stratul cu grosimea de un metru acestea sunt de două-trei ori mai mici decât norma. În unele regiuni chiar de patru-cinci ori mai mici...”, a spus pentru „Timpul şeful Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ilie Boian.
XS
SM
MD
LG