Linkuri accesibilitate

Rusia între opoziția internă și politica externă


Acțiune a poliției la o adunare de masă a opoziției cu arestarea unuia dintre liderii acesteia, Serghei Udalțov
Acțiune a poliției la o adunare de masă a opoziției cu arestarea unuia dintre liderii acesteia, Serghei Udalțov

Natalia Morari: „Rusia are prea multe probleme interne ca să se preocupe de cele din R. Moldova sau alte state din CSI”.


În Rusia, la Sankt-Petersburg, autorităţile au pregătit o lege care interzice organizarea acţiunilor de protest pe aproape toate pieţele, bulevardele şi străzile oraşului. Proiectul vine după o nouă serie de arestări a liderilor opoziţiei în capitala rusă care au organizat manifestaţiile de amploare împotriva preşedintelui Vladimir Putin de la începutul lunii mai. La acele proteste au participat, amintim, peste 100 de mii de opozanţi ai regimului care, după cum au spus unii analişti, sau va ceda presiunilor, sau se va înăspri şi mai tare. Ce se întâmplă de fapt în Rusia? Am întrebat-o pe fosta activistă de la Moscova, acum jurnalistă la Chişinău, Natalia Morari:

Regimul lui Putin se înăspreşte şi nu va ceda presiunilor opoziţiei, zice Natalia Morari.
Natalia Morari
Natalia Morari
Dimpotrivă, toţi cei care vor organiza proteste ca şi participanţii la aceste manifestaţii vor fi arestaţi în continuare pentru a băga frica în oameni.

Am întrebat-o dacă Moscova încearcă să „compenseze" nemulţumirea internă prin „inflamarea" unor evenimente externe în regiune, de felul referendumului din Moldova pentru aderarea la Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan.

Natalia Morari crede că regimul de la Kremlin este prea puţin interesat de referendumul din Moldova, pentru că este preocupat prea mult de problemele din interiorul ţării şi creşterea nemulţumirilor sociale.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:46 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG