Linkuri accesibilitate

Prezența la vot un indicator solid pentru reîntoarcerea președintelui Băsescu la Palatul Cotroceni


Liderul de la București nu poate ignora că aproape 8 milioane de români au votat pentru demiterea sa.


45,9 la suta este prezenta la vot a românilor, anuntata la miezul noptii de Biroul Electoral Central. Cu acest scor, care va suferi modificari, fiindca este vorba despre centralizarea datelor din circa trei mii de din cele 18 mii de sectii de votare, sînt toate șansele ca Traian Basescu să revină deci la Cotroceni, fiindca Referendumul pentru demiterea sa va fi probabil declarat invalid, fiindca prezenta la vot a fost sub 50%.

Pe de alta parte, sondajele facute la urne arata ca peste 85% dintre români au votat pentru demiterea lui Traian Basescu si doar 16% pentru raminerea sa in functia de presedinte. Rezultatul este atit de dezechilibrat din cauza că sustinatorii lui Traian Basescu au fost indemnati sa boicoteze scrutinul pentru a nu legitima executia sumara de care a avut parte presedintele in Parlament.

Prezenta la vot ar putea fi un indicator solid pentru reintoarcerea presedintelui la Palatul Cotroceni, dar in acelasi timp Traian Basescu nu poate ignora ca aproape 8 milioane de romani au votat pentru demiterea sa. In plus revenirea sa in fotoliul presidential nu va pune capat razboiului nici cu majoritatea parlamentara care l-a suspendat, nici cu guvernul condus de socialistul Victor Ponta.

Rezultatul Referendumului nu este o victorie pentru nici una dintre tabere: Traian Basescu a cistigat la masa verde, excat asa cum nu si-a dorit, in vreme ce liderii Uniunii Social Liberale (USL), Crin Antonescu, presedintele PNL si Victor Ponta, seful PSD vor fi nevoiti la rindul lor sa-si recunoasca esecul, dupa acest puci parlamentar refuzat de români la Referendum.

Traian Basescu isi poate relua functia prezidentiala mai ales datorita locuitorilor din Transilvania, care au lipsit in mod voit de la scrutinul de duminica. Astfel cea mai scazută prezență la vot a fost constatata in judetele preponderant locuite de maghiari (in Harghita au votat doar 11%, in vreme ce in Covasna, 20%), ceea ce a declansat reactii naționaliste din partea puterii.

Desi la alegerile locale din 10 iunie, USL a dominat toata tara, inclusiv vestul tarii, ardelenii români si maghiari au amendat incercarea de demitere a presedintelui Traian Basescu printr-un boicot mai pronuntat decit in restul tarii, demonstrind inca odata votul din Transilvania este decisiv pentru ceea ce se intimpla in Romania.

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta si presedintele interimar, Crin Antonescu i-au acuzat pe maghiarii din România ca au ascultat mesajul sefului guvernului de la Budapesta, Vilktor Orban, care le-a sugerat cetatenilor români să „nu decida nimic” la Referendum. Reactia maghiarilor vine oricum in contradictie cu reprezentantii lor din Parlament, care au votat pentru suspendarea lui Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu spusese la inceputul campaniei electorale ca va demisiona in această toamnă daca pierde la scor Referndumul de demitere. Nu este foarte clar daca aceasta promisiune va fi tinuta, dar daca Traian Basescu va ramine la Cotroceni, cel tirziu dupa alegerile generale din noiembrie, ar putea suferi o a treia suspendare. In acelasi timp si liderul PNL, Crin Antonescu a promis ca pleaca din politica daca ramine Traian Basescu.

Resetarea politicii interne a Romaniei este o operatiune complicata si e greu de crezut ca Traian Basescu si partidele care l-au suspendat (PSD si PNL) ar putea face un armistitiu durabil.

In aceasta noapte Traian Basescu a anuntat ca prioritatea sa, dupa ce se intoarce la Cotroceni va fi „reconcilierea societății”, dar acest deziderat nu poate fi pus in aplicare de pe o zi pe alta, mai ales ca adversarii sai au deja un alt plan de rasturnare a presedintelui. Pe de alta parte nici Traian Basescu nu pare hotarit sa-si ierte „călăii”, dupa cele trei saptamini petrecute in afara Palatului Cotroceni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG