Linkuri accesibilitate

Cine nu vrea plecarea pacificatorilor?


Karasin: „Operaţiunea de pacificare din Transnistria rămâne actuală şi nu are rost să fie discutată modificarea ei.”

Președintele Nicolae Timofti i-a spus astăzi ministrului adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin, că forțele de menținere a păcii pe Nistru din care fac parte și aproximativ 400 de militari ruși și-au epuizat misiunea și ar trebui să lase locul unui contingent civil cu mandat internațional. Șeful statului l-a primit pe Karasin la Chișinău, înainte ca oficialul rus să meargă la Tiraspol unde autoritățile locale și militarii ruși sărbătoresc 20 de ani de activitate pacifistă pe Nistru. Relatează Liliana Barbăroșie.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei de la Chişinău, difuzat după întrevederea lui Nicolae Timofte cu Grigori Karasin, şeful statului i-a spus din nou oficialului rus că „forțele de menținere a păcii din zona de securitate și-au epuizat misiunea și că ar trebui să fie înlocuite cu un contingent civil sub mandat internațional”.

În ajunul vizitei din Republica Moldova, Karasin a fost însă citat de presa rusă reiterând o poziţie mai veche a Federaţiei Ruse referitoare la această misiune. „Operaţiunea de pacificare din Transnistria rămâne actuală şi nu are rost să fie discutată modificarea ei”, ar fi spus cu o zi în urmă oficialul rus pentru „Rossiiskaia Gazeta”.

După vizita la Chişinău, Grigori Karasin va merge la Tiraspol, unde va participa sâmbătă la manifestările organizate de autorităţile locale la împlinirea a 20 de ani de la începerea misiunii de menținere a păcii pe Nistru. Cu ocazia acestei aniversări, liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuk a declarat ziua de 28 iulie drept Zi a pacificatorilor şi a denumit podul de la Tighina „Pod al pacificatorului rus”.

L-am întrebat pe Vladimir Soloviov, jurnalist la ediţia online de la Chişinău a publicaţiei moscovite „Kommersant“, ce reacţia ar fi fost de aşteptat din partea Chişinăului la participarea oficialului rus la aceste manifestaţii:

„În acest moment militarii ruşi se găsesc în Transnistria pe baze legale. Acordul din 1992 nu a fost anulat de nimeni, el este în vigoare. În Moldova şi în Occident se vorbeşte despre faptul că acest model de misiune de pacificare, cu participarea militarilor, şi-a îndeplinit deja obiectivele sale - pacea a fost atinsă şi acum trebuie să ne gândim nu cum să întreţinem această pace, ci cum să mergem mai departe şi cum să ne apropiem. Aşa poate fi înţeles mesajul Chişinăului şi ţărilor europene, inclusiv a OSCE. La Moscova se crede altfel şi, evident, la Tiraspol de asemenea, pentru că nu e secret cât de firesc este ca poziţiile celor două părţi să coincidă. Dacă ministerul de externe de la Chişinău ar vrea să provoace un scandal, atunci probabil ar putea emite o declaraţie în care să spună că e împotriva participării lui Karasin la aceste manifestări. Dar nu e cea mai bună cale să te cerţi o dată în plus cu Moscova.”

Vladimir Soloviov crede puţin probabilă înlocuirea într-un viitor previzibil a misiunii de pacificare cu una civilă, fiindcă pentru asta ar fi necesară o decizie în formatul 5+2, unde deciziile se iau cu votul inclusiv al Tiraspolului şi Moscovei:

„Tiraspolul nu va accepta aşa ceva, Moscova este împotrivă şi Ucraina nu va insista nici ea pe asta, dacă luăm în calcul relaţiile ei cu Moscova. Aşa că eu cred că formatul va rămâne acelaşi,” crede jurnalistul de la Kommersant.md, Vladimir Soloviov.
Previous Next

XS
SM
MD
LG