Linkuri accesibilitate

Despre politica externă a Moldovei


Iurie Leancă.
Iurie Leancă.

E. Revenco: „Ceea ce lipseşte Ministerului de Externe (...) este o legătură inversă (...) cu cetăţenii cărora le sînt adresate politicile despre care raportează în exterior.”

Ministrul de externe, vicepremierul Iurie Leancă a îndemnat astăzi alianța de guvernare să facă mai multe eforturi ca să apropie liberalizarea vizelor europene. Vorbindu-le jurnaliștilor despre realizările ministerului său din prima jumătate a anului, vicepremierul Leancă a mai spus că Uniunea Europeană își păstrează încrederea în reușita reformelor moldovene, pe care le sprijină inclusiv financiar în ciuda crizei economice. Relatează Vasile Botnaru.


Vicepremierul Iurie Leancă a insistat pe „partea plină a paharului” atunci cînd a trecut în revistă lucrurile pe care le-a izbutit Ministerul de Externe ca cea mai importantă interfaţă a autorităţilor de la Chişinău în raport cu lumea din afară şi cu Uniunea Europeană în special. Performanţele cele mai relevante sînt, potrivit lui Iurie Leancă, brevetul de lider incontestabil în cadrul Parteneriatului Estic pe care l-a obţinut Chişinăul, dar şi cota de vizibilitate şi credibilitate care permite să-i fie luat în serios demersul proeuropean. Iurie Leancă:

„Recenta reuniune a miniştrilor din statele membre ale Uniunii Europene şi miniştrilor de externe din cele 6 state incluse în “Parteneriatul estic” probează cu lux această constatare, Republica Moldova fiind remarcată în intervenţiile majorităţii colegilor mei europeni drept ţară lider în cadrul “Parteneriatului estic” a cărei perspectivă europeană nu mai poate fi negată. Îmi aduc aminte discuţiile care au avut loc acum un an sau acum doi ani, cu astfel de ocazii, subiectul perspectivei europene pentru ţările din regiunea noastră, cele care îşi doresc acest obiectiv şi cele care se pregătesc pentru acest obiectiv, era aproape lipsă din discursurile majorităţii miniştrilor de externe din ţările membre ale Uniunii Europene”.

Pentru scepticii de serviciu care au nevoie de cifre ca să se lase convinşi ministrul Leancă a avut o dovadă greu de tăgăduit.

Iurie Leancă: „Republica Moldova, atunci cînd s-a aflat delegaţia în frunte cu domnul prim-ministru Vlad Filat la Bruxelles, cu cîteva săptămîni în urmă, a fost prima ţară care va … a fost luată decizia pentru a i se oferi o sumă suplimentară de 28 milioane de euro pentru promovarea reformelor în 2012-2013 pe trei dimensiuni. De ce mă refer la această decizie? Banii contează, dar aici decizia merge dincolo doar de semnificaţia pecuniară. În primul rind, mai avem în societate dezbateri, deseori speculative, că, uite, Uniunea Europeană e pe cale de dezintegrare, iar Republica Moldova îşi propune drept obiectiv aderarea pe termen mediu la o organizaţie care nu se ştie dacă va supravieţui. Or această decizie tocmai vine să demonstreze încă o dată că în pofida bugetelor de austeritate, situaţii cunoscute de mai multe ţări membre ale UE, în pofida anumitor dificultăţi întradevăr interesul de a sprijini şi de a extinde această zonă de stabilitate şi previzibilitate spre Est este una foarte mare. Aceşti 28 de milioane de euro tocmai simbolizează faptul că Uniunea Europeană este extrem de interesată în regiunea noastră, apreciează evoluţiile pozitive în ţările care au dat dovadă de aceste capacităţi şi vin să sprijine prin acţiuni foarte concrete. Aceşti bani vor merge pentru trei domenii, sper că aţi auzit. E vorba de reforma în domeniul rural, în domeniul justiţiei şi în domeniul sănătăţii”.

Întrebat dacă europenii se uită totuşi chiorîş la restanţele pe care le mai are guvernarea de la Chişinău, vicepremirul Leancă a spus că alianţa de guvernare (de la Chişinău) nu încearcă să ascundă gunoiul sub preş şi discută deschis carenţele pe care le semnaleaza expertizele de automonitorizate sau mesagerii Brusselului. Ministrul Leancă a evitat însă un răspuns tranşant la întrebarea dacă Brusselul s-ar simţi trădat atunci cînd stările de spirit în favoarea Uniunii euroasiatice ar lua amplare. Iurie leancă a îndemnat presa să explice publicului larg avantajele normelor şi standardelor europene care, odată assimilate, aduc beneficii.

După conferinţa de presă a vicepremierului Leancă am solicitat părerea expertului de la Asociaţia de Politică Externă Eugen Revenco despre acest bilanţ.

Eugen Revenco: „Seamănă mai mult a un exerciţiu de comunicare publică decît un raport propriu zis, dar am fi miopi dacă nu am recunoaşte aceste realizări”.

Europa Liberă: Dar fiţi de accord că ministrul este conştient cui i se adresează - jurnaliştilor care, la rîndul lor, dau curs unor întrebări foarte pragmatice: vom avea sau nu libertatea de circulaţie? Se va ridica regimul de vize sau nu? La aceste întrebări ce a răspuns şi cum a răspuns ministrul?

Eugen Revenco:
„Mie mi se par răspunsurile foarte pertinente, semnalele trebuie să fie pozitive şi anume în acest sens au fost şi mesajele ministrului, indiferent de carenţe, altceva că nu le-a punctat şi nu le-a scos în evidenţă”.

Europa Liberă: Ştim că pînă în 2012 trebuia să rezolve problema abolitii regimului de vize, în caz contrar a promis să îşi dea demisia?

Eugen Revenco:
„Spusele domnului ministru au fost „într-un anumit context”, cum zic politicienii. Este important că în programul de guvernare este fixată abolirea regimului de vize pînă la încheerea mandatului acestui guvern. Faza întîi a procesului de liberalizare a regimului de vize a constat în adoptarea cadrului de politici şi cadrului legislativ considerat la Chişinău a fi cel mai simplu. Şi de-aceea executivul spera să încheie acest prces încă la sfîrşitul anului trecut. Lucru care nu s-a întîmplat, pentru că nici scrierea politicilor, nici scrierea legilor nu este doar un process de scriere, ci este un proces de editare şi de creare a unor politici noi şi de creare de condiţii. Acum faza a doua de implementare la care a trecut Republica Moldova este o fază mult mai tehnică şi ţine de implementare. Or, tradiţional Moldova şchiopătează la momentul de implementare”.

În încercarea de a vedea şi partea deşartă a paharului l-am întrebat pe Eugen Revenco ce ar avea de reproşat Ministerului de Externe.

Eugen Revenco: „Ceea ce lipseşte Ministerului de Externe, probabil, este o legătură inversă cu societatea, cu cetăţenii cărora le sînt adresate politicile despre care raportează în exterior.”
XS
SM
MD
LG