Linkuri accesibilitate

Pericolui asocierii USL cu strania structură numită Consiliul Național al Societății Civile (România liberă)


Anomalia propulsării excesive a lui Traian Băsescu în centrul atenției (M. Cărtărescu/Evenimentul zilei).


Documentul facut public ieri, prin care actuala putere se asocia cu o stranie structura numita Consiliul National al Societatii Civile pentru a desfiinta practic statul de drept, este considerat un pericol real de catre comentatorii de presa. Cristian Campeanu spune limpede in Romania libera ca avem in fata chiar actul loviturii de stat, despre care se tot vorbeste. Premierul Victor Ponta, ca sef al social-democratilor, impreuna cu liderii liberal si conservator, isi pun semnatura pe un acord care are drept scop desfiintarea Curtii Constitutionale, a Departamentul National Anticoruptie, a Agentiei Nationale de Integritate si a Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitiatii. Tradare nationala, spune Cristian Campeanu.

Referendumul de duminica nu ar fi decat parafarea ei cu semnaturile alegatorilor. In aceste conditii, devine o datorie civica boicotarea referendumului – o spune editorialistul Romaniei libere, care a pledat chiar si in precedentul sau articol pentru respectarea oricarei consultari populare. Dar nu e singura pozitie pe care si-o auto-amendeaza: a gresit cand a scris ca Uniunea Social Liberala vizeaza restaurarea regimului Adrian Nastase, e vorba de fapt despre restaurarea regimului comunist. Ideea este detaliata in articol.

Mircea Cartarescu se ocupa in Evenimentul zilei de anomalia propulsarii excesive a lui Traian Basescu in centrul atentiei. Nu numai ca el ajunge sa fie vinovat si de eclipsele de luna din mandatele sale, spune comentatorul, dar se uita ca duminica nu e vorba de alegeri prezidentiale, ca USL impinge cu disperare la demiterea presedintelui suspendat fara sa aiba o solutie alternativa. Mircea Cartarescu o descopera insa in zonele intunecate ale agitatei vieti politice din România: din nefericire pentru români, este liderul conservator Dan Voiculescu. El este, de fapt, contracandidatul din umbra al lui Basescu, fiind artizanul imensei crize politice in care a fost aruncata tara.

Pe site-ul ziare.com, Ioana Ene se intoarce la stenogramele unor discutii din Partidul Social-Democrat, date in vileag cu cateva saptamani in urma de presa. Acolo se spunea negru pe alb: Mihai Razvan Ungureanu, la ora respectiva inca premier independent, trebuie dat in judecata, trebuie „atins”, pentru ca are deja 35% incredere! Si a urmat motiunea de cenzura cu toate consecintele ei. Acest mod de a gandi anihilarea politica a unui adevrsar cu ajutorul justitiei s-ar regasi acum in acordul semnat de USL cu structura colonelului in rezerva Mircea Dogaru si impreuna nu mai lasa nicio indoiala asupra asaltului grav impotriva statului de drept, arata acest comentariu semnat de ioana ene.

In sentimentul tot mai acut de blocaj total, Alina Mungiu-Pippidi, dar si liberalul Adrian Cioroianu, fost ministru de externe, arunca in scena ideea revenirii la monarhie. Mungiu-Pippidi o face intr-un articol scris pentru ziare.com si trimite chiar la tanarul print Nicolae, nepot de fiica al regelui Mihai I. Cioroianu se abtine in Dilema veche de la nominalizari, dar argumenteaza identic: ca sa reziste, statul democratic din Romania are urgenta nevoie de un arbitru.
XS
SM
MD
LG