Linkuri accesibilitate

Ponta-Antonescu se aliază cu o grupare extremistă (România liberă)


Pronosticuri pe tema referendumului prezidențial (Evenimentul zilei, „22”).


Ca in toate zilele din urma, si astazi presa cotidiana pune in circulatie stiri politice tari. Romania libera face public un acord semnat in 13 iulie de liderii Uniunii Social-Liberale, aflata la guvernare, cu Consiliul National al Societatii Civile, un conglomerat de asociatii si sindicate din care se detaseaza asociatia cadrelor militare in rezerva condusa de colonelul Mircea Dogaru.

USL accepta sustinerea acestui Consiliu, declarandus-se in schimb de acord cu obiectivele sale. Intre ele se afla insa si unele halucinante: desfiintarea Curtii Constitutionale, a Departamentului National Anticoruptie, a Agentiei Nationale de Integritate, a Consiliuului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Miza principala a intelegerii, care isi stabileste drept limita calendaristica octombrie, adica inainte de alegerile parlamentare, este indepartarea cu orice pret a presedintelui suspendat Traian Basescu. Premierul Victor Ponta, care a semnat pe acest document alaturi de partenerii sai de alianta Crin Antonescu, in prezent presedinte interimar al Romaniei, si Daniel Constantin, liderul Partidului Conservator, premierul deci spune ca... nu a vazut continutul acordului, a semnat doar ultima pagina. Aceasta declaratuie este consemnata de Romania libera si livrata cu titlu de o schioapa.

Evenimentul zilei a adunat pronosticuri de la cativa analisti politici. Ion Cristoiu, Mircea Kivu si Sebastian Lazaroiu nu cred ca referendumul de duminica, pentru demiterea presedintelui Basescu, are sanse sa fie validat. La urne ar urma sa se prezinte si sa voteze pentru demitere nu mai putin de 9,2 milioane de alegatori. Dupa ce Partidul Democrat Liberal, aflat in opozitie, si presedintele suspendat Traian Basescu au transmis public mesajul „nu mergeti la vot, referendumul nu va fi cinstit”, analistii se asteapta ca multa lume sa stea acasa.

In Romania libera, editorialul, semnat de Sabina Fati, incearca sa vada cine ar avea de fapt interes sa pice sau nu Traian Basescu, dar sa pice Victor Ponta. Sunt cercuri in USL, mai ale din PSD, care cauta deja inlocuitor pentru premierul Victor Ponta, presedinte al social-democratilor. El a facut greseli grave in aceasta graba de a-l debarca pe Basescu, a compromis mai ales imaginea internationala a Romaniei, cu consecinte severe asupra economiei si monedei nationale. Beneficiarii greselilor sale ar putea fi insa Crin Antonescu, care astfel si-a atins foarte repede scopul personal, acela de a se instala la Palatul Cotroceni, si mai ales liderul fondator al conservatorilor, Dan Voiculescu, care a scapat pentru moment de un verdict cu inchisoarea, in speranta ca USL va pune mana curand pe justitie.

In revista 22, Paul Aligica critica strategia adoptata recent de PDL si de Traian Basescu, si anume indemnul la boicotarea referendumului. Nu asa se va clarifica unde se afla Romania din punctul de vedere al adevarului si al democratiei. Intr-un fel, considera Aligica, USL a oferit românilor un prilej sa dea un test fundamental si care s-ar putea incorpora intr-un vot validat de cvorum la referendum. Daca 9 milioane de români sunt de acord cu ce vrea USL-ul, atunci aceasta este România lor. Daca nu, USL a gresit.
XS
SM
MD
LG