Linkuri accesibilitate

Potrivit Coranului musulmanul poate întrerupe postul dacă este în călătorie, o situație în care se află toți sportivii de la Londra.


La Jocurile Olimpice de la Londra, care încep diseară, unii sportivi vor avea o problemă specială, dacă nu chiar un handicap față de concurenți: în urmă cu o săptămâna a început Ramadanul, luna sfânta a musulmanilor, iar sportivii care practică Islamul au o dilemă: a mânca sau a nu mânca, a bea sau a nu bea peste zi, când au loc competițiile? Detalii are Mircea Țicudean.

În luna Ramadanului, musulmanul credincios nu are voie să mănânce sau să bea peste zi. Cina mult-așteptată vine abia după lăsarea serii, iar ultima șansă de a mai îmbuca ceva înainte de muncă este devreme în zori, înainte de răsăritul soarelui.

Unul dintre sportivii musulmani participanți la Jocurile de Londra, maratonistul iordanian Methkal Abu Drais spune că suprapunerea olimpiadei cu Ramadanul, început la 20 iulie, este cât se poate de nefericită. „Am încercat să postesc după sosirea la Londra, în zilele de antrenament, dar nu prea ține, cred că voi renunța la post”, a spus iordanianul agenției AFP.

Agenția franceză spune că aceeași dilemă ca Methkal o au cam 3500 de sportivi la olimpiada de anul acesta. Multe țări musulmane le-au acordat reprezentanților lor dispense oficiale – permisiunea de a încălca tradiția, de dragul succesului olimpic. Unele țări musulmane au încercat chiar – ce-i drept fără succes – să mute Ramadanul în calendar.

Mai mult, potrivit Coranului musulmanul poate întrerupe postul dacă este bolnav sau în călătorie - or în situația din urmă se află toți sportivii de la Londra. Dar mulți sportivi insistă că vor posti pentru că așa le dictează conștiința – un exemplu fiind echipa de fotbal a Marocului. Unul din membrii ei, Yassine Bounou, care tocmai a semnat cu Atletico Madrid, a spus însă că nu-și face griji, pentru că el și coechipierii lui sunt obișnuiți să joace meciuri în luna Ramadanului. Yassine spune că el va posti pentru că – indiferent ce spun autoritățile civile sau religioase din Maroc – are nevoie de ajutorul lui Allah pentru a juca bine.

Antrenorul echipei marocane de box, Abdel Haq Achic, a spus că a posti în timp ce faci sport de peformanță... nu prea merge, ceea ce a încercat să le sugereze elevilor lui. „Ca să nu par dictator – a spus antrenorul – i-am lăsat să se antreneze în timp ce postesc, vreo câteva zile, după care și-au dat seama singuri că nu e cea mai bună idee”.

Înaintea Olimpiadei, suprapunerea marelui eveniment sportiv cu Ramadanul a trezit discuții de principiu. Unii s-au întrebat dacă britanicii nu puteau alege o altă perioadă pentru Jocurile Olimpice – cerând o dispensă de la Comitetul Olimpic Internațional, care spune limpede că Olimpiada de vară trebuie să aibă loc între 15 iulie și 31 august.

Ronald Maughan, profesor de sport la o universitate britanică, a declarat Europei Libere într-un interviu că majoritea sportivilor musulmani sunt obișnuiți să concureze în luna Ramadanului, pentru că nu este prima oară când sunt puși într-o asemenea situație. Și în alți ani au fost de pildă campionate mondiale în plin Ramadan – iar fotbaliștii musulmani care joacă în campionatele europene, de pildă, au și ei suficiente experiențe de acest fel. Maughan ne-a asigurat, pe de altă parte, că în Satul Olimpic, totul este bine-pregătit pentru această situație.

Profesorul britanic a spus că organizatorii jocurilor olimpice vor asigura sportivilor care vor să postească posibilitatea de a cina foarte târziu și de a servi micul dejun foarte devreme, înainte de răsăritul soarelui.

Sportivii în cauză sunt în general mulțumiți, dar, cum scrie AFP, au marele regret că la Londra, aflată la o latitudine mult mai nordică decât țările lor de origine, soarele apune mult mai târziu – așa că foamea durează mai mult.
XS
SM
MD
LG