Linkuri accesibilitate

Palierele sărăciei


Sîntem pe post de model pentru alţii, noi, cei mai săraci din Europa, noi care nu putem pune în ordine lucruri elementare...


În romanul Oameni sărmani al lui Dostoievski personajul principal e foarte sărac, chinuit, măcinat de gînduri sumbre şi aproape fără nici un viitor. El se crede foarte nefericit. Însă într-o bună zi i se schimbă niţel optica, cînd îl vizitează un om şi mai sărman, şi mai necăjit, care îi cere cu împrumut cîteva ruble. Şi personajul nostru are brusc o revelaţie năucitoare: există deci oameni care o duc şi mai prost! Or el credea, în mod eronat, că situaţia lui era cea mai jalnică. Păi, numai gîndul că există paliere ale sărăciei şi mai deplorabile decît cel pe care te afli e în stare să te însufleţească.

Mărturisesc că zilele astea m-a pătruns şi pe mine însufleţirea. Eu trăiam cu sentimentul că Moldova e cea mai săracă ţară din Europa, că e foarte greu să supravieţuieşti aici. O ştire recentă însă mi-a descreţit fruntea şi a făcut să mi se strecoare în suflet optimismul. Ştirea asta pare decupată dintr-un roman SF, dar e adevărată totuşi.

Aşadar, aflu că o delegaţie din Tadjikistan ne-a vizitat ţara deoarece doreşte să cunoască mai bine sistemul de asistenţă socială autohton pe care îl consideră cel mai bun din spaţiul CSI. Oaspeţii tadjici au fost curioşi să afle amănunte despre sistemul de asigurare medicală care e un fel de model pentru ei. Prin urmare, ei au venit să examineze aici ceea ce deocamdată nu au reuşit să facă şi li se pare o realizare. Iar gazdele, dacă am înţeles eu bine, le-au povestit cu lux de amănunte despre performanţele autohtone, încîntîndu-i pe oaspeţi. Iată deci că sîntem pe post de model pentru alţii, noi, cei mai săraci din Europa, noi care nu putem pune în ordine lucruri elementare. Cu adevărat, numeroase sînt palierele sărăciei şi degringoladei economice şi sociale.

Aşa că situaţia noastră nu e cea mai proastă, fără doar şi poate. La rigoare, există cîteva ţări africane pe care şi oaspeţii tadjici ar avea cu să le încînte. De aceea, mergem înainte, însufleţiţi şi încrezători. Şi ce dacă evaziunea fiscală şi corupţia înfloresc? Întotdeauna poate fi şi mai rău şi chiar este. Să făurim cu încredere statul, că parcă ne iese cîte ceva.
XS
SM
MD
LG