Linkuri accesibilitate

Funcționarea presei britanice este pusă în cauză


Rupert Murdoch
Rupert Murdoch

Scandalul Murdoch: telefoane ascultate şi politişti plătiți.

Presa britanică efectuează un adevărat examen de constiintă zilele acestea, prinsă fiind in cel mai mare scandal mediatic ce a cuprins vreodată Anglia. Scandalul atinge în primul rînd presa tabloidă, si mai ales imperiul mediatic al magnatului australian Rupert Murdoch.

Procurorii britanici au inculpat saptamana aceasta opt dintre cele mai cunoscute figuri ale presei de scandal, majoritatea ziaristi care au lucrat pentru Murdoch, dar si un fost responsabil al relatiilor cu presa din cabinetul premierului David Cameron, precum si un detectiv privat.

Ziaristii sint faimoasa Rebekah Brooks, fosta sefă a imperiului mediatic al lui Murdoch si principalii reporteri ai defunctului tabloid „News of the World”. Cu totii sint acuzati a fi folosit, sau a fi incurajat, practici ilegale de culegere a informatiilor despre figuri publice si celebritati, cum ar fi plăti, cadouri si favoruri ilegale făcute unor persoane din ierarhia politiei si unor politicieni, acuzati de asemenea de interceptarea mesajelor telefonice si scrise ale unor politicieni si vedete, totul pentru a crea scandal si exclusivitati în presa populară a lui Murdoch.

Ziaristii lucrand la publicatiile acestuia sunt acuzati si ca au furat telefoane mobile ale unor personalitati pentru a le folosi datele si ca au platit functionari pentru a obtine fise medicale si fotocopii de documente bancare.

Scandalul este important in măsura în care pune în cauză intreaga cultura a functionării presei britanice, care a făcut ca asemenea metode de culegere de informatii si de fabricare de exclusivitati -„scoopuri“- sa se generalizeze si sa ajunga pîna si in arsenalul presei nationale „serioase“, cum sint marile cotidiene „The Times”, „The Independent”, „Daily Telegraph” sau „The Guardian”. Celalalt mare tabloid posedat de Murdoch in Anglia, in afara de defunctul „News of the World”, este „The Sun”.

Unii oficiali, inclusiv din politie, au primit ceea ce poate fi numit salarii mari, sistematic, uneori de-a lungul multor ani, din partea ziarelor lui Murdoch, pentru a le furniza informatii confindentiale.

Murdoch, care nu este inculpat personal, a acceptat deja sa plateasca despagubiri unui grup de personalitati ale caror telefoane erau incerceptate de jurnalistii lui, printre acestia numarandu-se si actorul Jude Law.

Daca sint condamnati, cei 7 jurnalisti si un detectiv privat riscă pînă la doi ani de închisoare. Alte arestari sunt asteptate, iar cazul este urmarit cu mare atentie intrucat se crede ca va duce la o modificare profundă a functionarii presei britanice.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG