Linkuri accesibilitate

„Nou din Nou” - un magazin destinat ajutării persoanelor nevăzătoare sau cu vederea slabă


O inițiativă a Centrului de Susţinere a Businessului pentru Nevăzători.

În Republica Moldova sunt peste 9 mii de persoane cu deficienţe vizuale, dintre care doar 300 au reuşit să îşi găsească un loc de muncă. Pentru a-i sprijini, Centrul de Susţinere a Businessului pentru Nevăzători a lansat un proiect de instruire a persoanelor care vor să-şi găsească o slujbă sau le oferă granturi pentru lansarea unor afaceri. Administraţia Centrului s-a gândit şi la o posibilitate ingenioasă de a finanţa proiectul – a deschis un magazin de lucruri la mâna a doua, unde găseşti mobilă, veselă sau suvenire, produse în Belgia sau Olanda. Diana Răileanu a vizitat acest magazin.

„Nou din Nou” este denumirea magazinului de mărfuri second hand, deschis de Centrul de Susţinere a Businessului pentru Nevăzători. Bunurile pe care le găseşti aici variază de la jucării pentru copii până la mobilă din lemn masiv, toate produse în Uniunea Europeană. Formula managmentului este următoarea: din profitul obţinut din cumpărărturi vor fi susţinute persoanele cu deficienţe vizuale care vor să îşi găsească un loc de muncă sau să pună pe picioare o afacere, explică Veronica Volcov, reprezentantă a centrului :

„Este un nou concept promovat în ultimul timp – antreprenoriat social, care vine să susţină continuitatea proiectului. Magazinul va asigura şi fondul de cofinanţare a salariului beneficiarilor angajaţi cu deficienţe vizuale pe piaţa muncii, ca şi măsură de stimulare a angajatorilor. Mediul de afaceri nu este stimulat şi, deci, au o frică în faţa acestui tip de angajat.”

Marfa magazinului este adusă din Belgia şi Olanda. Sunt lucuri la mâna a doua. Aici, la Chişinău, Alexei Nicolai, le oferă o nouă viaţă:

„Aici repar, restaurez mobilă, mese de cărţi, scaune. Mobila e bună faţă de asta moldovenească. E frumos făcută, european.”

Alexei are 54 de ani şi este slabvăzător. Bărbatul spune că, până a se angaja ca restaurator de bunuri second hand la magazinul „Nou din Nou”, a fost refuzat în repetate rânduri de angajatorii moldoveni:

„Greu eu mi-am găsit locul acesta de muncă, cred că am avut oleacă de noroc. Mă necăjesc, dar trebuie să fac lucrul. Colegii mei nevăzători în mare parte sunt plecaţi prin Rusia, se angajează prin construcţii. E greu în orice caz.”

Centrul de Susţinere a Businessului pentru Nevăzători a fost sprijinit de organizaţia „Activa” din Olanda pentru a deschide magazinul „Nou din Nou”. Directorul asociaţiei, Ivo van Dongen, spune că astfel de afaceri sociale sunt foarte populare peste hotare:

„În Olanda anume presoanele cu dizabilităţi sunt cele care vînd mărfuri second hand, pentru că astfel pot să câştige o bucată de pâine fără să depindă de cei din jur. De asemenea, peste hotare, persoanele cu nevoi speciale nu sunt marginalizate, pentru că angajatorii înţeleg că pe lângă un avantaj de imagine, se aleg cu un angajator fidel locului de muncă.”

Recunosc, calitatea mărfurilor pe care le-am descoperit m-a convins să ies din în magazinul „Nou din Nou” cu o lampă de masă decorată cu pietre din onix verde, pe care am luat-o cu doar 59 de lei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG