Linkuri accesibilitate

Despre un anume soi de şoferi


Cum poţi să loveşti omul pe şosea, să vezi că el zace însîngerat şi s-o iei la sănătoasa?


Am remarcat odată că există aici, în Moldova, nişte şoferi care, după ce accidentează oameni, dau bir cu fugiţii, lăsîndu-şi victimele să zacă pe şosele. Am văzut suficiente ştiri despre asemenea şoferi, concetăţeni de-ai noştri, pentru care viaţa omului nu pare să însemne mare lucru. Am încercat de multe ori să-mi imaginez ce fel de indivizi sînt aceşti şoferi care îşi părăsesc victimile rănite, în agonie. Din ce familii provin ei? Ce educaţie au avut? I-a obijduit cineva în copilărie? Cum poţi să loveşti omul pe şosea, să vezi că el zace însîngerat şi s-o iei la sănătoasa? Înţeleg că jungla tranziţiei e o explicaţie pentru multe lucruri şi totuşi...

Deunăzi am citit o ştire. Va să zică şoferul care, în aprilie 2011, provocase un grav accident lîngă Circ, care omorîse un pieton, iar pe alţii patru i-a băgat în spital în stare complicată, şi care apoi fugise de la faţa locului, a fost iată condamnat la 6 ani de detenţie. Procurorii l-au acuzat de încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei şi de părăsirea locului accidentului. Mă gîndesc că pentru condamnare era suficient simplul fapt că şoferul acela fugise de la faţa locului. Mi se pare foarte important ca aceşti şoferi, care îşi părăsesc victimele, să fie pedepsiţi foarte sever. Asta pentru a reinstaura măcar parţial moralitatea pe şoselele patriei.

Repet, am văzut multe cazuri cu asemenea şoferi lipsiţi de compasiune, care îşi abandonau victimele. Nu prea am auzit însă să se vorbească la fel de mult despre pedepsele pe care le primesc aceştia. De aceea, informaţia cu privire la condamnarea şoferului sus-pomenit e oarecum încurajatoare. Fără pedepse pe măsură, cinismul şi indiferenţa vor domni pe drumurile ţării.

Numai că, citind pe urmă mai atent ştirea cu pricina, am înţeles că lucrurile nu sînt nici pe departe lămurite. Şi asta pentru că sentinţa e „cu drept de atac în modul stabilit de lege”. Prin urmare, şoferul care a dat bir cu fugiţii e acum vinovat, dar s-ar putea să nu mai fie vinovat după ce sentinţa va fi atacată şi reexaminată.

De aceea, cred că cei care au difuzat ştirea s-au cam pripit. Legislaţia moldovenească, cu celebrele ei pedepse de felul „2 ani sau 4 mii de lei”, e atît de multiaspectuală şi permisivă, încît vinovatul are mereu la îndemînă posibilităţi de salvare sau de atenuare a pedepsei. Şi pînă nu-l vezi după gratii, nici nu este vinovat. Şi chiar dacă ajunge după gratii, tot nu e sigur că e vinovat.
XS
SM
MD
LG