Linkuri accesibilitate

România: reformarea partidelor pare o țintă prea îndepărtată, dacă nu cumva chiar imposibilă


Victor Ponta: „Domnul Năstase nu a fost prietenul meu”.

În cursul zilei de miercuri, la Bucuresti, premierul Victor Ponta a declarat că nu este în relaţie de prietenie cu colegul său de partid si fost premier Adrian Năstase, aflat cum în detenţie pentru corupţie. Corespondenta noastră Sabina Fati priveşte cu atenţie la modul în care sunt promovate elitele politice în Romania şi ce rol joacă relaţiile personale dintre liderii unor partide in acest proces.

În ultimii 20 de ani, recrutarea elitelor politice din România s-a făcut mereu după aceleaşi principii, de aceea în ciuda scăderii mediei de vîrstă a politicienilor, reflexele lor rămîn neschimbate, iar reformarea partidelor pare o țintă prea îndepărtată, dacă nu cumva chiar imposibila.

i) Criteriul autoclonării

Premierul Victor Ponta, de pildă, care a tinut să spuna la Euronews ca Adrian Nastase, fostul primministru condamnat la 2 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie nu este prietenul lui, s-a emancipat chiar sub umbrela protectoare a acestuia.

Adrian Nastase i-a fost profesor la Facultatea de Drept si l-a selectat pentru calitati indubitatbile: capacitatea de a iesi in evidenta, de a se descurca in situatii diferite, de a asculta, de a se modela şi de a invata din mers. Fostul premier Nastase a investit în protejatul sau timp şi incredere, formîndu-l după chipul şi asemănarea sa. Diferenta evidenta intre ei tine atit de cultura generala, cit si de intuitia politica de a stii pina unde poti intinde coarda in relatiile cu Occidentul. Adrian Nastase, care a condus cu mâna forte guvernul Romaniei intre 2000 si 2004, era curtenitor cu liderii europeni si incerca sa-si ascunda gesturile nationaliste sau ireverentioase, chiar daca lacomia lui devenise de notorietate. Atunci cind l-a adus la partid pe Victor Ponta, Adrian Nastase nu si-a inchipuit nici un moment ca favoritul sau ar putea sa se dezica de el atit de dur: „Domnul Năstase nu a fost prietenul meu”, a spus Victor Ponta, confirmind ca loialitatea in tabara socialistilor seamna adesea cu cea din interiorul partidelor comuniste, in care liderii sint eliminati cu singe rece, de colaboratorii lor cei mai apropiati. Acest prim criteriu pe care l-am putea numi al autoclonarii a functionat adesea in politica autohtona, in care un tinar este selectat pentru ca poate fi modelat sa semene cu seful lui, pina in cele mai mici amanunte. Actualul ministru al Justitiei, Titus Corlatean este un alt tinar pe care a mizat Adrian Nastase si care a fost crescut in acelasi spirit.

ii) criteriul familiei

Un alt criteriu de selectie tine de familia mai mult sau mai putin largita: Elena Băsescu, fiica presedintelui roman a vrut sa faca politica, desi nu pare, cel putin pina acum, sa aiba calitati evidente, iar tatal ei a ajutat-o. La alegerile europarlamentare din 2009, PDL a strins voturi pentru ea in asa fel incit sa ajunga in Parlamentul European, chiar daca nu avea nici un fel de experienta politica. O alta eurodeputata, Daciana Sirbu, sotia actualului premier roman, a fost adusa in politica inainte sa-si termine facultatea de tatal ei, senatorul Ilie Sirbu. Cariera ei a urcat, insa, mai putin abrupt decit cea a Elenei Basescu. Deasemenea fratele primarului de Constanta, Radu Mazare a fost propulasat in parlament si exemplele pot continua cu o analiza mai laboriasa care sa arate cine al cui nas este, citi fini are fiecare, care sint interesele comune ale Familiei si in ce momente se manifesta.

iii) criteriul clientelar

Exista si un al treilea criteriu de selectie, care tine de retelele economice ale partidului: oamenii de afaceri care cotizeaza in campaniile electorale nu vor sa fie recompensati doar prin contracte avantajoase cu statul sau functii in agentiile descentralizate pentru prietenii lor, ci uneori pretind si locuri eligibile pentru amici sau rude, care la rindul lor le vor face servicii importante din Parlament. Fosta ministra Elena Udrea ar putea fi unul dintre exemple in aceasta situatie: sotul ei, un prosper om de afaceri a intrat in zona clientilor PDL, pe vremea cind Traian Basescu era primarul Bucurestiului, iar ea a ars apoi foarte repede etapele, ajungind rind pe rind sefa cancelariei prezidentiale, ministru, vicepresedinta a partidului.

Exista in politica romaneasca si exceptii, generate mai ales de Traian Basescu in anii de cind este presedinte si care a reusit sa impinga in PDL intelectuali cu greutate, nu e sigur insa, ca ei vor putea supravietui si erei post-Basescu.
XS
SM
MD
LG