Linkuri accesibilitate

Prognoza de creștere a economiei moldovene în 2012 e de doar 2,5 la sută


BERD: economiile post-sovietice în tranziție simt tot mai tare impactul negativ al crizei din zona euro.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare - BERD spune într-un nou raport că impactul negativ al crizei din zona euro este resimțit tot mai puternic de economiile în tranziție ale fostul spațiu sovietic. Banca a redus prognozele de creștere economică în fostele republici sovietice de la granița estică a Uniunii Europene, inclusiv în Republica Moldova.

Raportul „Prospecțiunile Economice Regionale” dat publicității la Londra coboară prognoza de creștere a economiei moldovene în acest an la doar 2,5 la sută.

În luna mai, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare anticipa că economia va crește anul acesta cu 4 la sută. Dar instituția care a finanțat sau finanțează zeci de proiecte în Republica Moldova, de la infrastructură, la business agricol și-a revizuit prognozele după publicarea datelor despre scăderea producției industriale.

Cu proiecte însumând de-a lungul anilor peste 1 miliard de euro în sectoarele public și privat moldovene, Banca spune că economia țării și-a încetinit ritmul mai ales din cauza scăderii comenzilor externe pe piața Uniunii Europene și condițiilor meteo nefavorabile pentru agricultură.

Prospecțiunile de creștere pe termen scurt, spune raportul BERD, sunt greu de estimat. Ele depind de evoluția exporturilor și de fluctuația remitențelor pe care se sprijină puternic economia. Mai depind de încrederea investitorilor în mediul de afaceri, spune Banca sugerând că această încredere este influențată, deși nu este limpede dacă în bine sau în rău, de alegerea președintelui care s-a produs după luni de incertitudine în martie.

Cel mai mare factor de risc pentru Moldova și pentru Ucraina, două țări ale vecinătății estice descrise de raport ca cel mai strâns interconectate cu Uniunea Europeană, este posibila aprofundare a crizei din zona euro.

Vorbind la prezentarea raportului astăzi la Londra, economistul șef al BERD, Eric Berglof a spus că efectele negative ale acestei crize se propagă în întregul spațiu post-sovietic.

"Multă vreme am fost preocupați de impactul crizei din zona euro în regiunea de interes primordial pentru noi a Europei Centrale și a Europei de Sud-est. Acum vedem că efectele se răspândesc și mai departe în est către Rusia și Asia Centrală”.

În 2011, BERD a semnat opt proiecte noi cu Moldova în valoare de 69 de milioane de euro, mai ales pentru reabilitarea drumurilor naționale și străzilor din municipiul Chișinău. Anul acesta, BERD continua să finanțeze sectoarele municipal și privat, bănci și proiecte de infrastructură, precum și întreprinderi mici și mijlocii pentru sporirea eficienței energetice și implicării mai mari a femeilor în afaceri.

Aproape ca orice altă bancă obişnuită, BERD investeşte în diferite proiecte publice și ale unor companii private, sperând să obţină profituri. Implicit, se presupune că, spre deosebire de alte instituţii financiare internaţionale, această bancă se află în strâns contact cu sectorul real al economiei și poate estima mai exact tendințele. Noua prognoză de creștere a economiei moldovene în acest an, de doar 2,5 la sută, este mai mică decât cea a guvernului și Fondului Monetar Internațional care așteaptă la sfârșit de an o creștere de 3 procente.
XS
SM
MD
LG