Linkuri accesibilitate

Doi miniştri noi în cabinetul Filat


Maia Sandu la învăţămînt şi Dorin Recean la interne. Cei doi au promis să continue şi să accelereze reformele.

Noii miniştri ai cabinetului Vlad Filat, Dorin Recean de la interne şi Maia Sandu de la învăţămînt şi-au preluat funcţiile, făcînd promisiuni că vor continua reformele predecesorilor lor şi că le vor accelera. Liliana Barbăroşie relatează.


Chiar dacă nu a vorbit încă limpede despre motivele demiterii ministrului de la interne, un ministru pe care l-a apărat constant de criticile opoziţiei şi a partenerilor de guvernare, astăzi premierul a lăsat să se întrevadă ce l-a determinat să ia decizia:

„Ieri s-au făcut exact doi ani şi 10 luni de când am venit cu mandat în Parlament, şi am prezentat ministrul de Interne. Am prestat şi servicii de avocatură atunci când a fost nevoie. E timpul să avem şi rezultate", a punctat Vlad Filat prezentându-l pe succesorul lui Roibu.

Dorin Recean, de 38 de ani, devine primul civil la conducerea Ministerului de Interne. El se bucură de renumele unui foarte bun autor de strategii şi organizator, dar i se prezic greutăţi în a intra rapid cu schimbări într-un sistem în general refractar la reforme.

Iată însă ce le-a spus noul ministru subalternilor:

„În sistem vor putea să reziste doar cei care rămân să fie integri şi eficienţi. Eu voi veni în următoarea perioadă cu aceste propuneri către primul ministru ca să finalizăm organizarea structurii ministerului".

Prima decizie luată de noul ministru, cea de a-l înlocui pe adjunctul responsabil cu activitatea operativă, a arătat că are de gând să se asigure întâi de toate cu aliaţi în echipă.

În raport cu Maia Sandu, prima economistă venită în fruntea Ministerului Educaţiei, şi ea cu o reputaţie extrem de bună, aşteptarea de bază este că va fi aptă să aducă proiecte şi fonduri importante în educaţie. Iată cum şi-a salutat domnia sa colegii în prima zi de muncă la minister:

„Va trebui să consultăm practica internaţională care este relevantă pentru noi. Vom avea un dialog constant cu părţile implicate în reformă, în special cu studenţii, elevi, părinţii şi profesorii”.

Vorbind astăzi la guvern despre remanierile de ieri, premierul Vlad Filat a declarat că aşteaptă ca gestul să-I fie urmat şi de celelalte două partide partenere:

„Eu am o evaluare proprie și voi veni cu punctul meu de vedre. Celelalte partide trebuie să facă evaluările lor. Am avut deja o discuție, sperăm să se rezolve până în toamnă".

Deşi au lăsat de înţeles că nu sunt mulţumiţi de eficienţa tuturor miniştrilor săi, atât democraţii, cât şi liberalii nu au dat semen că ar avea de gând să revoce vreunul. Cel puţin până în toamnă şi aceasta doar în cazul democraţilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG