Linkuri accesibilitate

Viviane Reding: „de acum (...) ne vom uita doar la fapte, iar nu la promisiuni, în România“


Premierul Victor Ponta vorbind presei la Misiunea Românească de la Uniunea Europeană, după întrevederile avute la Comisia Europeană, 12 iulie 2012.
Premierul Victor Ponta vorbind presei la Misiunea Românească de la Uniunea Europeană, după întrevederile avute la Comisia Europeană, 12 iulie 2012.

UE nu a primit încã un răspuns convingător din partea executivului de la Bucureşti.

În urma înmânării personale, de către preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, lui Victor Ponta, a unei liste de 11 puncte care trebuie respectate de cãtre România şi care reprezintã fundamentul statului de drept - situatie niciodatã survenitã pânã în prezent -, Uniunea Europeană nu a primit încã un răspuns convingător din partea executivului de la Bucuresti. Este ceea ce a declarat astăzi la Bruxelles, la solicitarea Europei Libere, Viviane Reding, şefa justiţiei Uniunii Europene:

Viviane Reding
Viviane Reding
„Sînt foarte îngrijoratã de starea democrației în România şi la fel e întreaga Comisie. Comisia si-a formulat îngrijorarea in raportul său recent despre starea justitiei in Romania, iar presedintele Barroso, care la rîndul lui s-a exprimat foarte sever în legatură cu îngrijorarile lui, i-a inmânat lui Victor Ponta o lista de 11 sarcini de indeplinit, astfel incat sa fie restabilit echilibrul democratic de dinainte. Pînã acum însã nu am primit nimic nou.“

„De acum, însã, ne vom uita doar la fapte, iar nu la promisiuni, în România“ a spus Viviane Reding. „Vom analiza doar legile si implementarea lor, iar nu stilul in care sint redactate. Dupã cum stiti, Comisia Europeanã va mai publica un raport despre starea justitiei in Romania inainte de sfarsitul anului. Pînã atunci, situatia va rămâne sub o strictã monitorizare.“

Am mai întrebat-o pe Viviane Reding dacã a primit si dacã s-a ostenit sã citeascã scrisoarea recentã a unui grup de intelectuali români în favoarea guvernului Ponta si împotriva presedintelui Băsescu, dar Viviane Reding a rãspuns:

„Ştiţi, primesc zilnic sute de scrisori, unele conținând chiar grozãvii... Nu, nu am citit.“

Viviane Reding este o oficialitate Uniunii Europene conservatoare, afiliatã, ca si Barroso, Partidului Popular European (PPE), iar pozitia sa reflectã sciziunea „de catifea“ din cadrul institutiilor europene produsã de situatia din România, PPE fiind cu totul de partea lui Basescu si a PDL, în vreme ce socialistii si liberalii, cu o vigoare scăzând vertiginos, s-au situat pânã acum, fără tragere de inimã, de partea USL-ului.

În interiorul Comisiei însã unitatea de faţadã rãmâne totalã, iar Vivian Reding, ca vice-preşedintã a colegiului de 27 de comisari din tot atâtea ţãri poate, intr-adevãr, spune cã se exprimã în numele întregii Comisii. Prin manevre neîndemânatice, necomunicare si atitudine rigidã, USL e pe cale de a-si pierde si ultimii aliati în Uniunea Europeană.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG