Linkuri accesibilitate

Demiterile au fost operate de o manieră incorectă...


Cornel Ciurea: „miniştrii care se dovedesc loiali nu sunt demişi...”


Noi miniştri la Interne şi Educaţie sînt Dorin Recean şi, respectiv, Maia Sandu, după demisiile anunţate de premierul Filat ca depuse de Alexei Roibu şi Mihail Şleahtiţchi. Înlocuire pe segmentul liberal-democrat în Guvern. Cum poate fi explicată, ce efecte poate avea asupra eforturilor de reformare din respectivele ministere şi cum poate fi citită această schimbare de demnitari în contextul relaţiilor dintre componentele coaliţiei de la guvernare? Opinia de expert în acest sens a analistului Cornel Ciurea.

Europa Liberă: Aşadar, demisia unor importanţi miniştri din guvernul Filat şi numirea rapidă prin decret prezidenţial a unor miniştri noi, deja acum în funcţie – Dorin Recean, la Interne şi Maia Sandu, la Educaţie. Aţi fost citat deja, aseară, declarându-vă foarte mirat, ca să folosesc cuvântul stupefiat, de demisiile domnilor Roibu şi Şleahtiţchi. De ce?

Cornel Ciurea
Cornel Ciurea
Cornel Ciurea: „În mod special mă refer la demisia domnului Şleahtiţchi. Dar, în general, aş spune că stupefacţia mea este cauzată de faptul că PLDM a recurs la aceste demisii fără a aştepta un gest de răspuns din partea colegilor din alianţă. Deci, este un gest făcut pe cont propriu, care poate fi interpretat şi prin faptul că lucrurile la ministerele coordonate de PLD merg atât de prost încât este nevoie de o schimbare urgentă.

Fostul ministru al Educației, Mihai Sleahtitchi
Fostul ministru al Educației, Mihai Sleahtitchi
Pe de altă parte, la Ministerul Educaţiei nu cred că lucrurile merg atât de prost, pentru că a fost un minister permanent în vizorul nostru, al experţilor de la IDIS Viitorul, şi ne-am fi aşteptat la anumite explicaţii referitor la nevoia presantă de a demite acest ministru, pentru că nu considerăm că la acest minister e nevoie de schimbări la un an jumătate-doi, aşa cum se practică în ţara noastă.”

Europa Liberă: Şi atunci dezacorduri personale? Sau ce o fi putut sta la baza acestei demiteri?

Cornel Ciurea:
„Nu cred că putem vorbi despre ceea ce a fost declarat de către un politician ieri, că presiunea din partea Europei. Nu cred nici că la Interne a fost o presiune venită din afară. Putem specula foarte mult, pentru că ar fi loc pentru speculaţii.

În cazul Ministerului Educaţiei, am putea presupune că a fost o bătălie între ministru şi premier pe tema denumirii istoriei. De asemenea, am putea presupune că a fost un complot al rectorilor împotriva ministrului, dat fiind faptul că mai mulţi rectori din Republica Moldova, majoritatea lor fac parte din PLDM, posibil politica ministerului nu convenea acestor persoane.

Ar putea fi şi alte explicaţii de natură pur internă, o rivalitate între anumiţi lideri politici, aşa cum a fost insinuat de către unii politicieni. Dar dincolo de toate aceste explicaţii care deja nu mai contează constatăm cu tristeţe că poţi fi un ministru destul de eficient, să faci lucruri bune şi să te trezeşti pe neprins de veste demis fără nici măcar să fii anunţat.”

Europa Liberă: Dar despre detaliul că domnul Şleahtiţchi a fost imediat angajat în calitate de consilier prezidenţial ce să credem?

Cornel Ciurea:
„Este o practică pur comunistă, o cunoaştem cu toţii – când vrei să scapi de om, încerci să-i dai o funcţie mai înaltă. Bun, funcţia de consilier este echivalentă funcţiei de ministru sau cel puţin comparabilă
Maia Sandu, noul ministru al Educației
Maia Sandu, noul ministru al Educației
cu ea. S-a dorit plecarea domnului Şleahtiţchi fără prea multe lacrimi, dar, repet, rămâne deruta şi uimirea noastră pentru că insistăm în continuare pe anumite explicaţii: de ce a fost nevoie de aceste demiteri, mai ales în condiţiile în care celelalte partide politice n u au făcut acest lucru.”

Europa Liberă: La ceremonia de învestire în funcţie, premierul Vlad Filat a declarat, între altele, cu acest prilej că „a venit timpul ca R. Moldova să implementeze reforme. Aşteptările conducerii ţării şi a cetăţenilor sunt mari şi este de datoria noastră să le îndeplinim aşteptările”. Dincolo de aparenţa de retorică obişnuită pentru asemenea împrejurări, ar trebui, credeţi să înţelegem că la respectivele ministere, cel puţin, se va apăsa pe acceleratorul reformelor?

Cornel Ciurea:
„Nu cred în acest argument al reformelor din câteva considerente. Repet, aceste domenii nu au fost deloc strategice în relaţia noastră cu UE şi promovarea reformelor. Ministerul Educaţiei nici măcar nu făcea parte din planul de acţiuni în procesul dialogului pe vize, iar
Alexei Roibu, fostul ministru de interne
Alexei Roibu, fostul ministru de interne
reforma la MAI era autoasumată. Nu ne-a fost cerută în mod expres de UE, ci noi am acceptat să promovăm această reformă, deci era o iniţiativă internă.

De asemenea aş spune că la alte ministere coordonate de PLDM li se poate imputa anumită ineficienţă. Mă refer în special la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor. Am remarcat probleme la acest capitol şi totuşi miniştrii, care se dovedesc probabil, a fi loiali, nu sunt demişi. De aceea argumentul reformelor nu poate fi acceptat în totalitate şi vorbim în continuare despre o luptă internă în interiorul PLDM.”

Europa Liberă: Rămâneţi la fel de mirat şi în privinţa noilor miniştri?

Cornel Ciurea:
„Sunt la fel de mirat. Dar voi spune că cel puţin pe un ministru îl cunosc, am fost colegi de facultate, deci, în fond, salut venirea unei noi generaţii în politică. Dar ştiind cum stau lucrurile totuşi, mă îndoiesc că aceşti miniştri, care sunt totuşi în afara domeniului, vor putea intra rapid în exerciţiul funcţiunii de o manieră eficientă şi vor înţelege lucrurile destul de tehnice şi complicate de la aceste ministere.

Iar în al doilea rând cred că venirea unei noi generaţii în politică de multe ori se explică prin loialitatea lor excesivă faţă de liderul de partid. Din păcate, de multe aceşti tineri politicieni nu sunt în stare să se opună dictatului unui singur om…”

Europa Liberă: Deci, din câte înţeleg, sunteţi mai sceptic în privinţa capacităţii noilor miniştri de a aduce un suflu nou, mai tineresc şi poate mai altfel, luând în consideraţie şi constituţia lor intelectuală, instruirea ş.a.m.d…

Cornel Ciurea:
„Instruirea contează, dar contează şi în ce domeniu. Ambii sunt economişti, dar vin totuşi din domenii
Dorin Recean, noul ministru de Interne
Dorin Recean, noul ministru de Interne
cu legătură îndoielnică cu economia. Adică, pe lângă economie ar mai trebui să fie instruiţi şi în alte domenii.

Eu nu sunt împotriva venirii tinerilor în politică, dar întâi de toate aş vrea să ştiu de ce au fost demişi cei mai în vârstă decât ei şi după asta voi înţelege care a fost motivul venirii şi plasării lor în aceste funcţii înalte. Deci, cu tot respectul pentru persoanele care au venit, dar cred că demiterile au fost operate de o manieră incorectă şi atunci mă îndoiesc că aceşti noi miniştri vor putea face faţă.”

Europa Liberă: „Vom continua reformele începute şi vom demara reforme noi pe segmentele unde mai este nevoie”, a declarat între altele noul ministrul al Educaţiei. Iar noul ministru de Interne a spus că ,,vin timpuri noi pentru relaţia dintre cetăţeni şi poliţie”. Dle Ciurea, să le luăm pe rând: la Educaţie ce reforme ar urma să fie începute, pe lângă cele în derulare?

Cornel Ciurea:
„La Ministerul Educaţiei trebuie în cele din urmă să fie votat Codul Educaţiei. Dar asta nu mai depinde deja de Ministerul Educaţiei, ci va fi un gest şi o acţiune politică în Parlament; şi mai puţin depinde acest lucru de ministru. De altfel asta e şi problema: ca ministrul să priceapă în acele reforme care sunt incluse în Codul Educaţiei şi sperăm că avea timp să-l studieze.



În al doilea rând, la Ministerul Educaţiei trebuie să fie creată Agenţia pentru Asigurarea Calităţii. Acest lucru era ştiut de vechiul ministru şi nu ştim în ce măsură va fi promovat de noul ministru. Deoarece o agenţie reclamă fonduri, or în condiţii de austeritate nu ştim dacă Ministerul Finanţelor va dori să aloce fonduri pentru o asemenea agenţie. Şi reforma bac-ului, felului cum este susţinut bacul, reforma învăţământului secundar…”

Europa Liberă: Şi respectiv la Interne: cum urmează să arate acele „timpuri noi pentru relaţia dintre cetăţeni şi poliţie”, ca să folosim primele cuvinte ale noului ministru?

Cornel Ciurea:
„Fără a fi expert în acest domeniu, cred că la Interne este o problemă de sistem. Noul ministru trebuie să meargă în răspăr împotriva acestui sistem şi nu cred că o singură persoană civilă ar putea să o facă. Pentru că am văzut exemple la alte instituţii, când oameni tineri doreau să facă reforme şi în cele din urmă au fost nevoiţi să plece. Un exemplu ar fi televiziunea publică. Mi-i frică că acelaşi lucru ar putea să se întâmple şi la MAI.”

Europa Liberă: Sunt de presupus, credeţi, schimbări şi în privinţa subalternilor miniştrilor respectivi?

Cornel Ciurea:
„La Ministerul Educaţiei nu cred că vor fi operate schimbări, pentru că aceste schimbări ţin deja de relaţiile în interiorul alianţei, între partidele politice, şi trebuie să fie negociate în comun.”

Europa Liberă: Cum credeţi se va dezvolta povestea demisiilor în continuare? Celelalte partide, mai ales că deja s-au făcut anumite replici, vor urma exemplul domnului Filat şi îşi vor mai schimba din miniştri?

Cornel Ciurea:
„Am evaluat în prealabil poziţia celorlalţi miniştri şi nu cred că la PD putem vorbi despre mai multe demisii, aşa cum sugera domnul Lupu. O singură persoană poate să plece, domnul Focşa de la Ministerul Culturii, dar o asemenea demitere va avea o valoare pur simbolică. Ministerul Culturii sub nici o formă nu este un minister strategic.

Despre PL nu are rost să vorbim acum: PL întotdeauna a vorbit despre faptul că miniştrii acestui partid sunt eficienţi şi nu trebuie înlocuiţi. Deci, nu cred că celelalte partide vor opera demiteri la nivelul miniştrilor, poate la nivelul vice-miniştrilor.”
XS
SM
MD
LG