Linkuri accesibilitate

Interviu cu sportivul Nicolae Ceban.


Londra se fac ultimele pregatiri pentru olimpiada de vară. Peste 1200 de militari au fost mobilizaţi pentru a asigura siguranţa jocurilor si unii sportivi sunt deja la Londra, pregatiţi pentru marea competiţie. Sportivii din lotul naţional olimpic al Moldovei ce au primit de curând drapelul vor pleca spre Londra. Nicolae Ceban care face parte din echipa olimpică a obţinut medalia de aur la lupte libere la Turneul mondial de calificare olimpică la Helsinki şi este încrezător că reuşitele vor continua, iar fiecare succes spune el, este un prilej de a-şi aminti de primii paşi din lumea sportului. Cu el a stat de vorbă Tamara Grejdean.

Nicolae Ceban: „Cariera a început când eram încă în localitate la mine, să spun aşa, primul antrenament eram în clasele a doua, deja în clasa a şaptea am venit la liceul internat cu profil sportiv şi după aceasta s-a început deja sportul, nu m-am gândit că o să fie sport de performanţă, eram mici şi nu ne gândeam la aceasta. Ne bucurăm pentru că suntem ceea ce am reuşit acuma.”

Europa Liberă: Îţi mai aduci aminte de prima reuşită pe care ai înscris-o în calendarul tău?

Nicolae Ceban:
„Chiar în localitate la noi şi atunci chiar plângeam, ne luptam, a fost interesant, mi-aduc aminte, în copilărie, atunci a fost prima mea competiţie în care am reuşit o performanţă, nu ştiu, locul doi am luat atunci, nu ştiu exact.”

Europa liberă: Cum este o zi obişnuită din viaţa unui sportiv care se pregăteşte să reprezinte Republica Moldova la jocurile olimpice?

Nicolae Ceban: „Foarte greu, pentru că trebuie să te laşi de tot, să spun aşa, trebuie să intri într-un regim anume, să te culci la timp, să mănânci, pui baza, antrenamentul şi după aia odihna, este foarte greu, dar ne descurcăm, şi este foarte multă muncă.”

Europa liberă: Să vorbim despre regimul alimentar, trebuie să faci unele sacrificii, să renunţi la ceva?

Nicolae Ceban:
„Da, eu nu fac categorie, să spunem aşa, nu am de slăbit, dar unii au de slăbit, trebuie să faci categoria, adică cinci, şase, opt kilograme, eu nu am dar tot trebuie să mănânci ceva ca să fii gata pentru al doilea antrenament, întotdeauna să fii în formă, trebuie să ai grijă de tine, ca să poţi să te antrenezi.”

Europa liberă: Legat de cariera ta de sportiv, care este visul tău, unde vrei să ajungi?

Nicolae Ceban:
„Cariera mea de sportiv, să spun aşa cinstit, sunt bazat acum pe pregătire, întotdeauna dacă am făcut un rezultat, deja mă pregătesc pentru alt rezultat. Gândul de sportiv e la mine de la primul pas, adică am făcut un pas, l-am câştigat, merg la al doilea şi tot aşa mai departe.”

Europa Liberă: Pentru tine a fost greu să te califici, ai muncit mult înainte?

Nicolae Ceban:
„Calificarea a fost într-adevăr foarte grea, am zburat mult, obosiţi, dar în sfârşit am luat această calificare pentru care ne bucurăm.”

Europa Liberă: Ai reuşit să-ţi faci o impresie despre aşa-zişii rivali, sau despre alţi sportivi?

Nicolae Ceban:
„Deja îi ştiu practic pe toţi, concurăm şi la campionate europene şi la mondiale, şi în pregătire întotdeauna mergem, îi ştiu pe toţi.”

Europa Liberă: Să zicem, e mai uşor atunci când îţi ştii rivalii la ochi?

Nicolae Ceban:
„Da, eu îi ştiu pe toţi, chiar cu unii suntem prieteni, mai discutăm, mai întrebăm cum la tine în ţară, cum la noi. Pentru fiecare sportiv atunci când îşi vede adversarul ştie că are de concurat cu el, te uiţi la el ca la un adversar, ştii că trebuie să lupţi cu el, clar.”

Europa Liberă: Cum crezi tu, cât de important este, ca acei 22 care plecă la Londra să facă o echipă, să lupte pentru un scop comun?

Nicolae Ceban:
„Suntem o echipă, în primul rând calificarea este foarte importantă pentru un sportiv, să ajungi acolo, şi deja trebuie să ne mobilizăm mai departe, fiecare start pe care o să-l aibă fiecare sportiv, adică să se pregătească,suntem prieteni, nu cu mulţi, că mulţi nu ne cunosc, poate sunt noi, în general de sport vorbim, ce va fi şi cum va fi acolo.”
XS
SM
MD
LG