Linkuri accesibilitate

Interviu cu Marian Lupu, liderul Partidului Democrat.

Unul din liderii alianţei, liberalul Mihai Ghimpu, a declarat recent în cadrul unei vizite în Ţările Baltice că, pe lângă integrarea în Uniunea Europeană şi obţinerea retragerii armatei ruse din stânga Nistrului, şi integrarea în NATO ar fi o prioritate a Republicii Moldova. Am discutat despre această opţiune cu au alt lider al alianţei, democratul Marian Lupu, liderul partidului din AIE cu cea mai rezervată atitudine faţă de Alianţa Nord-Atlantică:

Marian Lupu: „Nu voi comenta cele spuse de colegul nostru, însă îmi voi exprima punctul meu de vedere în această problematică. Constituţia ţării fixează foarte clar caracterul neutru al statului Republica Moldova. Este un angajament al nostru, al guvernării de astăzi. Tot restul poate fi calificat ca expunere de poziţii superpersonale. Şi eu gândesc că neutralitatea Republicii Moldova este o precondiţie arhi-importantă pentru soluţionarea diferendului transnistrean. Este un preţ pe care Republica Moldova cu uşurinţă poate să-l plătească - eu mă refer la caracterul de neutralitate.”

Europa Liberă: Dar unii zic că asta n-ar trebui să ne împiedice să colaborăm foarte bine cu NATO?

Marian Lupu:
„Dar nici nu ne împiedică. Noi de ani de zile colaborăm, din 1994 de când a fost adoptată constituţia Republicii Moldova unde se spune foarte clar că suntem un stat neutru, cam tot de pe atunci Republica Moldova are o permanentă colaborare cu NATO, nu pe dimensiunea militară, dar pe dimensiunea economică, securitatea ecologică, multe alte lucruri care aduc beneficii ţării.”

Europa Liberă: Şi pe dimensiunea militară de ce nu am colabora? Militarii noştri de exemplu sunt nemulţumiţi că nu participă în operaţiuni, că nu-şi pot pune în practică ceea ce învaţă în cadrul trainingurilor…

Marian Lupu:
„Este logic pentru militari. Pentru că militarii trebuie să fie mai războinici şi aşa şi sunt… Pe de o parte. Dar pe de alta, acest caracter războinic imediat dispare dacă se întâmplă nişte jertfe, sau vieţi omeneşti sunt pierdute. Şi atunci noi ne confruntăm cu completamente alte întrebări, că rămân familii fără soţi, rămân copii fără tătici şi noi trebuie să ţinem cont că de fapt cel mai important este nu solicitarea sau pe alocuri poate moftul militarilor, ci este viaţa omenească care contează întâi şi întâi de toate. Militarii moldoveni participă şi au participat la misiuni de pacificare, acest proces nu s-a încheiat niciodată, nici în perioada 2001-1009. Deci, în acţiunile care au logică şi au un grad sporit de securitate, ei au participat şi vor participa. Pe această cale menţinându-şi nivelul profesional. Acolo unde nu trebuie să participe, nu o să participe.”

Europa Liberă: deci, nu avem de gând să trimitem militari în operaţiuni NATO, aşa ceva nu se discută?

Marian Lupu:
„Nu. Asemenea lucruri nu se discută şi nici nu s-au discutat. Dacă vor apărea asemenea situaţii, ele vor fi discutate şi deciziile vor fi adoptate. Or, toate aceste decizii sunt adoptate în exclusivitate de Parlament. Dacă o să urmăriţi chiar şi ultimele declaraţii la nivel de conducere NATO, mie mi-au plăcut foarte mult acestea, care au acceptat logica caracterului neutral al Republicii Moldova. Credeţi-mă că şi pentru NATO este mult mai important ca să fie rezolvată definitiv problema transnistreană, pentru că este o mare ameninţare pentru securitatea în regiune. Şi atunci toate discuţiile care depăşesc cadrul neutralităţii ţării din punctul meu de vedere sunt lipsite de temei. Poate reprezintă nişte, aşa, poziţii mai personale, la care are dreptul orişicine. Însă logica şi interesul naţional al ţării dictează menţinerea caracterului neutral al statului nostru.”
XS
SM
MD
LG