Linkuri accesibilitate

Remanierea guvernului de la Chişinău şi semnificațiile ei


Dumitru Diacov nu exclude noi revocări.


Premierul Vlad Filat i-a înlocuit astăzi pe doi din miniştrii desemnaţi în funcţie de partidul său, Mihai Şleahtiţchi de la educaţie şi Alexei Roibu de la interne, după mai mult de un an de când a vorbit pentru prima dată de nevoia remanierii mai multor miniştri. Atât succesorul de la interne propus de premier, Dorin Recean, cât şi cel de la educaţie, Maia Sandu, vin din alte domenii decât cele de care urmează să se ocupe, mai apropiate economiei, asta fiind o premieră pentru Republica Moldova. Revocările au fost confirmate şi de şeful statului. Ce înseamnă aceste schimbări din guvernul Filat? Liliana Barbăroşie relatează.

Mihai Şleahtiţchi şi-a atras până acum în repetate rânduri criticile premierului Vlad Filat, mai ales pentru decizia unilaterală, cum a sugerat prim-ministrul, de a redenumi cursul de istorie, dar şi pentru felul cum s-a derulat bacalaureatul în acest an. Imediat după revocare, în baza cererii depuse precum afirma comunicatul guvernului, domnia sa a lăsat de înţeles că nu a demisionat, ci a fost demis, dar că a şi fost angajat de şeful statului, în calitate de consilier prezidenţial pe probleme de educaţie.

Spre deosebire de fostul şef de la educaţie, cel de la interne nu şi-a comentat plecarea. Până acum, Alexei Roibu s-a bucurat aparent de sprijinul premierului, deşi fusese criticat dur de toate celelalte partide pentru că ar fi scăpat criminalitatea de sub control.

Singurul semnal clar că ar putea fi înlocuit a fost vizita de acum câteva săptămâni în Georgia. Premierul a plecat pentru un schimb de experienţă pe reforma poliţienească fără a-l lua cu el pe ministrul demisionar.

Consilierul guvernamental pe reforma poliţienească, Sergiu Diaconu, spune că înlocuirea generalului Alexei Roibu cu un civil se înscrie în logica firească a reformei din poliţie care ar trebui să se soldeze cu demilitarizarea ei:

„Este dorinţa domnului Roibu de a pleca, poate şi reieşind din imposibilitatea unei reforme cardinale şi în ritmul necesar. Nu a fost o greşeală numirea domnului Roibu în funcţie. La momentul acela, ministerul nu era pregătit pentru a se trece la un model de instituţie europeană, MAI fiind complet integrat cu instituţia poliţienească. Acum, când poliţia devine o instituţie independentă de MAI, iar MAI se va ocupa doar de elaborarea de politicilor, nu este nevoie ca ministrul să fie poliţist. Este şi recomandarea experţilor UE ca ministru să fie un bun organizator. Sarcina noului ministru va fi să separe funcţiile de elaborare de politici de cea de implementare. Este tânăr, cunoaşte limbi străine, are studii temeinice, a lucrat cu proiectul de video monitorizare a traficului rutier şi are rezultate. Cunoaşte transformările radicale în domeniul poliţiei din Marea Britanie, din Georgia.”

Înlocuirea ministrului de la interne este privită ca una necesară şi justificată şi de comentatori. În ce-l priveşte pe fostul şef pe educaţie, părerile sunt împărţite, multe indicând la dezacorduri personale cu şeful cabinetului. Iată bunăoară un semn de întrebare ridicat de Arcadie Barbăroşie de la IPP:

„La interne reformele trenează şi într-adevăr se cere o nouă abordare. Cât priveşte educaţia, eu nu prea văd vreo motivaţie. Ministrul a încercat să facă ordine la BAC, a reuşit să facă ceva şi cu reforma reţelelor de şcoli. Iată că prim-ministrul a decis să-l demită. Din ce motive, nu prea e clar.”

Deocamdată nu este clar nici dacă partenerii premierului din alianţa de guvernare îi vor da mână liberă pentru alte remanieri, considerate necesare de Vlad Filat, cel puţin anterior:

„Noi parcă nu avem miniştri care s-ar cere urgent demişi. Nu exclud însă că într-o perspectivă mai îndelungată, până în toamnă, vom opera şi noi unele revocări”, ne-a spus astăzi democratul Dumitru Diacov, comentând cele două substituţii pe care, de altfel, democratul le-a numit neaşteptate, deşi vehiculate.

Totuşi, repeziciunea cu care schimbările din guvern au fost confirmate de şeful statului lasă de înţeles că ele au fost convenite din timp, cel puţin cu preşedintele. Cei doi succesori propuşi de premier şi-au depus jurământul în faţa lui Nicolae Timofte la câteva ore de la numire.

Astfel, noul ministru de interne este Dorin Recean, economist de profesie, care a combinat timp de mai mulţi ani funcţia de lector cu managementul unor proiecte internaţionale, după care a fost numit vice-ministru la tehnologii informaţionale. Maia Sandu, la fel economistă, vine la ministerul educaţiei după o importantă funcţie în cadrul Băncii Mondiale, cea de consilier al Directorului Executiv al instituţiei de la Washington. Aşa că sunt şanse mari, anticipează experţii, ca abordările să se schimbe la ambele instituţii în mod cardinal.
Previous Next

XS
SM
MD
LG