Linkuri accesibilitate

Norvegia o țară multiculturală și tolerantă confruntată cu romii


Jens Stoltenberg: „Nimeni nu trebuie judecat pentru că aparține unui grup etnic sau altuia”.


În preajma primei aniversări a masacrului comis de un fanatic de extremă dreapta, hotărârea Norvegiei de a păstra caracterul tolerant și multicultural al societății a fost pusă la încercare de unele reacții ostile față de sosirea unor grupuri de romi din estul Europei – notează corespondentul din Oslo al Associate Press, a cărui relatare este sintetizată de Mircea Țicudean.

Premierul norvegian Jens Stoltenberg s-a declarat îngrijorat de tonul discuțiilor privind taberele improvizate de romi la Oslo și în alte orașe noervegiene. După ce vecinii s-au plâns că în tabere e mizerie, că noii-veniți fac gălăgie și ridică locuințe fără permis, politicienii anti-imigrație au cerut ca romii să fie adunați și scoși cu autobuzele din țară. Pe forurile de internet, scrie AP, dezbaterea a fost și mai aprinsă, deningrând adesea în rasism.

„Sunt îngrozit de unele remarci. Nimeni nu trebuie judecat pentru că aparține unui grup etnic sau altuia”, a spus premierul Stoltenberg săptămâna trecută, când Norvegia se pregătea să comemoreze, la un an de la masacru, cele 77 de victime ale fanaticului de dreapta Anders Behring Breivik, care și-a justificat crima prin dorința de a feri Norvegia de imigranți nedoriți.

AP scrie că în Norvegia antipatia față de romi nu este mai mare decât în alte părți ale Europei, ba chiar unii din romii întâlniți la Oslo spun că se simt mult mai bine decât în țările de origine, ca România sau Bulgaria.

„Aici sunt rege”, a spus reporterului AP, Florian Tudescu, de 31 de ani, originar din România, adăugând că a trăit în ultimii ani în Turcia și Grecia, dar în Scandinavia e mai bine. La Olso, spune Tudescu, câștigă cam 25 de euro pe zi din sticle goale adunate de prin orașe, și vinde și exemplare dintr-un ziar editat de o organizație norvegiană care apără romii. Românul spune norvegienii îl tratează în general bine, deși s-a întâmplat, rareori, ca cineva să-l scuipe.

Deși Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, are relații foarte apropiate cu blocul celor 27 și face parte din spațiul Schengen, fără frontiere. Deși nu țin socoteala exactă a cetățenilor UE aflați în țară, autoritățile de la Oslo spun că în ultima vreme au observat un număr mai mare de străini din estul Europei, atrași poate de faptul că Norvegia, grație marilor sale resurse de petrol și gaze, aproape nu simte efectul crizei economice care afectează restul Europei.

Chiar dacă discuția în jurul romilor a fost – după părerea – mult mai civilizată în Norvegia decât în alte țări europene, guvernul de la Oslo a organizat totuși o conferință de presă la care a amintit că străinii stabiliți în Norvegia nu pot beneficia de ajutoare sociale decât dacă au slujbe stabile.

„A cerși nu este ilegal, dar cerșitul nu poate fi considerat o profesie”, a spus viceministrul norvegian al muncii, Gina Lund, adăugând că romii, ca orice străini, vor trebui să se întrețină singuri pe durata șederii în țară.

Eskil Pedersen, șef al organizației de tineret a Partidului Muncii, supraviețuitor al masacrului de anul trecut de pe insula Utoya, a spus că tonul unora din discuțiile despre romii îi dau o senzație de greață – dar a adăugat că este încurajat de faptul că s-au găsit destui norvegieni care să condamne retorica rasistă, dovedind că n-au uitat lecția tragediei din vara anului trecut.
XS
SM
MD
LG