Linkuri accesibilitate

Capra vecinului


Povestea tristă a vecinilor în epoca tranziţiei interminabile...


Şi doar a fost o vreme cînd vecinul îţi era ca un frate. Îmi amintesc cum o profă din şcoala sovietică ne tot amintea că vecinul te va ajuta înaintea rudelor la ananghie. Fireşte, se mai şi exagera copios în acord cu ideologia comunistă, dar nici ceea ce avem acum nu era. Acum frăţia s-a terminat. Şi în cel mai bun caz vecinul te ignoră. Asta dacă nu-ţi trage o ţeapă sau nu te vede ca pe un duşman. Astăzi vecinul baricadat în apartamentul-citadelă poate să te trezească în dricul nopţii sau să arunce gunoaiele de la balcon.

Am considerat necesară această introducere înainte de a vă spune povestea vecinilor mei. Am aflat recent un fapt întristător şi dezolant. Va să zică, are blocul nostru de locuinţe un subsol, iar mai mulţi locatari şi-au cumpărat acolo spaţii pe care le-au făcut debarale. Pînă aici totul e minunat şi inocent. De ce să nu aibă oamenii nişte debarale la subsol?

Urît e altceva. Oamenii care au debarale şi-au montat, fireşte, becuri acolo, pe cînd un contor care să înregistreze consumul de electricitate în subsol nu există. Şi iese că ani de zile consumul electricităţii în debarale e adăugat în facturile noastre consumului electrictăţii pe scară. Şi nu ar fi existat nici o problemă, dacă toată lumea ar avea debarale în subsol. Numai că mulţi cetăţeni nu le au şi plătesc de fapt lumina din debralele altora.

Fireşte, nu e vorba de o sumă mare. Sînt, pesemne, cîţiva lei pe care lunar eu şi alţi cetăţeni îi plătim pentru lumina din subsolul vecinilor. Şi de dragul restabilirii vechii frăţii dintre vecini chiar aş plăti leii ăştia o veşnicie. Există însă un amănunt care mă supără tare.

Aceşti băieţi cu debarale nici măcar nu au catadicsit să mă întrebe dacă sînt de acord să-mi asum o parte din cheltuiala lor. Ei se comportă aşa de parcă e normal să le plătesc şi eu lumina din subsolul în care nu am intrat niciodată. Iar asta deja mi se pare o elementară absenţă a bunului-simţ. Unde mai pui că mulţi dintre aceşti posesori de debarale sînt oameni prosperi, cu jeep-uri parcate în curte, şi ar putea, la rigoare, să-şi instaleze un contor şi să-şi plătească ei înşişi consumul de electricitate.

Dar se vede că timpurile sînt astăzi altele şi numai frica îi poate face pe aceşti indivizi corecţi. Asta e povestea tristă a vecinilor în epoca tranziţiei interminabile...
XS
SM
MD
LG