Linkuri accesibilitate

Un an după atentatele de la Oslo și din insula Utoya.


Zeci de mii de oameni au participat, duminică seara, la Oslo, la un concert de comemorare a celor uciși în masacrul săvârșit vara trecută de fanaticul de dreapta Anders Behring Breivik. La un an de la tragedie, premierul norvegian a spus că aceasta i-a unit pe concetățenii săi în apărarea toleranței și multiculturalismului.

Slujba religioasă memorială de la Catedrala Nidaros din Trondheim
Slujba religioasă memorială de la Catedrala Nidaros din Trondheim
Anders Behring Breivik a ucis opt oameni în centrul capitalei norvegiene, unde a detonat o bombă, pe 22 iulie anul trecut, și a mitraliat încă 69, în aceeași zi, pe insula Utoya, la o tabără de vară a tineretului laburist.

Premierul Jens Stoltenberg a spus duminică la locul exploziei de la Oslo, unde a depus flori, că atacatorul în vârstă de 33 de ani nu și-a atins scopul declarat de a distruge atașamentul norvegienilor față de o societate multiculturală, incluzivă.

Premierul norvegian Jens Stoltenberg și omologul său danez, Helle Thorning-Schmidt la comemorarea de pe insula Utoya
Premierul norvegian Jens Stoltenberg și omologul său danez, Helle Thorning-Schmidt la comemorarea de pe insula Utoya
„Bomba și rafalele de armă au avut menirea să schimbe Norvegia, dar poporul norvegian a răspuns îmbrățișând valorile noastre. Făptașul a pierdut, poporul a câștigat”.

Geamurile sparte ale clădirilor din centrul capitalei norvegiene încă mai sunt acoperite cu pânză, iar blocuri de beton împiedică circulația auto.

Ancheta poliției arată că Breivik a detonat o bombă artizanală care a deteriorat fațada unei clădiri cu bioruri ale guvernului, înainte de a se îndrepta, nestingherit către Utoya, lăsând în urmă capitala norvegiană cuprinsă de haos.

Sosind pe insulă deghizat în polițist, înarmat cu un pistol și o armă semi-automat, a deschis focul asupra oamenilor adunați la tabăra de vară a Partidului Laburist. Majoritatea celor uciși erau tineri. Mulți supraviețuitori au rămas în viață pentru că au sărit în apa rece ori s-au ascuns după pietre.

Duminică, supraviețuitorii și rudele victimelor s-au adunat din nou pe insulă la o ceremonie de comemorare. Christin Bjelland, mama unui supraviețuitor, a spus că pentru familiile victimelor este important să știe că întreaga țară le este alături. Christin a vorbit despre proporțiile celor întâmplate, despre numărul mare al celor afectați și despre sentimentele de dragoste și grijă pe care le simt, la un an de la tragedie.

Bruce Springsteen în cursul concertului din Piața City Hall la Oslo
Bruce Springsteen în cursul concertului din Piața City Hall la Oslo
Zeci de mii de oameni s-au adunat în cursul serii în fața primăriei de la Oslo în ciuda ploii, pentru a participa la un concert de comemorare la care a evoluat și starul rock american, Bruce Springsteen interpretând la chitară acustică piesa „We shall overcome".

Procesul lui Breivik s-a încheiat în iunie, dar verdictul încă nu a fost dat, tribunalul de la Oslo urmând să-l pronunțe la 24 august. În timpul procesului de 10 săptămâni, inculpatul a recunoscut că a săvârșit atacurile, dar a spus că nu poate fi considerat vinovat pentru că a ucis trădători care construiesc o Norvegie multiculturală, prietenoasă față de imigranți.

Procurorii spun că Breivik este bolnav mintal și trebuie închis la psihiatrie, dar avocații insistă că este sănătos. Breivik acuză autoritățile că, declarându-l nebun, ar vrea să-i discrediteze ideologia.
XS
SM
MD
LG