Linkuri accesibilitate

Guvernul, seceta, majorarea TVA și nemulțumirile țăranilor


Vasile Bumacov: „nu trebuie mult să discuţi ca să vezi că fără administrare fiscală corectă poţi intra într-o criză şi mai dură.”


Agricultorii spun că le-a ajuns cuţitul la os. Ei au ameninţat că vor organiza proteste, după ce legiuitorii au adoptat politica fiscală pentru 2013. Taranii sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul vrea să introducă, de la anul, cota standard a TVA de 20% pentru producţia agricolă, faţă de opt la sută, cât este în prezent. Si asta chiar daca ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, promite că în urma rectificărilor politicii bugetar-fiscale, fermierii vor primi înapoi 12% din 20 cât achită pentru TVA, iar noua politică bugetar-fiscală, aprobată de Parlament, va elimina firmele fantomă din agricultură. Cum sa impaci si capra si varza? - vom cauta sa aflam de la ministrul agriculturii Vasile Bumacov.

Europa Liberă: Agricultorii ameninţă că vor declanşa proteste după ce Parlamentul a adoptat politica fiscală pentru 2013. Ţăranii rămân nemulţumiţi de faptul că guvernul vrea să introducă de la anul cota standard de TVA de 20% pentru producţia agricolă faţă de opt la sută cât este în prezent, cum anticipaţi aceste proteste ?

Vasile Bumacov, ministrul agriculturii
Vasile Bumacov, ministrul agriculturii
Vasile Bumacov: „Acest an vedeţi că este un an foarte complicat, şi secetă, şi grindină, dar eu vreau să vă spun că aceste zile am comunicat cu foarte mulţi agricultori din mai multe raioane; evident, majoritatea agricultorilor înţeleg că este o situaţie dificilă şi ceea ce s-a propus de a mări cota, de fapt nu este mărirea cotei pur şi simplu este mărirea cotei standard iar 12 %, vor fi rambursate.

Agricultorii îşi amintesc de vreo cinci, şase ani în urmă, când, cu părere de rău, nu era rambursată la timp această cotă şi acest lucru îi deranjează foarte mult, dar s-a spus clar, s-a schimbat modalitatea de rambursare, de la 45 de zile la 30 de zile. Cei care vor tărăgăna vor fi pedepsiţi, deci se face totul, ca totuşi să fie minimalizat impactul de la sporirea acestei cote standard, fiindcă acest lucru era aşteptat de vreo trei ani.

În negocierile noastre cu partenerii de dezvoltare, nu s-a mai putut de tărăgănat acest lucru fiindcă administrarea fiscală într-o perioadă de criză, nu numai în Republica Moldova, în Europa şi în alte ţări, era absolut necesară.

Și eu, încă o dată, vreau să vă spun, cu părere de rău a fost o succedare de situaţii complicate care de fapt îi deranjează foarte mult pe agricultori, dar nu toţi vin acum cu propuneri de a face proteste. Vreau să vă spun că cei mai activi sunt cei care au beneficiat de cele mai mari granturi şi subvenţii de la stat.”

Europa Liberă: Da. Şi cine sunt cei care au beneficiat de cele mai mari granturi şi subvenţii de la stat?

Vasile Bumacov: „Eu m-am uitat aşa peste cifre, de exemplu cineva acolo care instiga foarte mult la aceste proteste, din 2009 până acum a beneficiat de subvenţii, granturi, proiecte şi aşa mai departe, în valoare de peste cinci milioane de lei, pe când a contribuit la stat cu mai puţin de un milion de lei în impozite, iată aceasta este marea noastră problemă şi eu cred că este şi o mare greşeală fiindcă noi trebuie să revedem cu multă atenţie regulamentul de subvenţionare pentru a nu avea aşa cazuri.”

Europa Liberă: Domnule ministru, de ce totuşi unii agricultori au înţeles că prin ceea ce le oferiţi, încercaţi ca ei să crediteze statul, cei care nu au nici ce semăna, nici ce recolta?

Vasile Bumacov: „Statul din puţinul pe care îl are, fiindcă nu suntem o ţară care extragem petrol, gaze, producem automobile, şi nu sunt bani la buget atât cât am dori să dăm la agricultori sau atât cât merită agricultorii. Cu părere de rău, agricultura rămâne o ramură de bază şi, din puţinul care este oricum, statul a oferit în acest an 400 de milioane la subvenţionare prin regulament subvenţionare, sistemul anti-grindină, sistemul extensiune, oricum majoritatea proiectelor care le avem sunt de miliarde de lei şi eu nu aş dori ca în această perioadă dificilă, cum se spune, să nu ne înecăm la mal, fiindcă a mai rămas un an până vom beneficia de fonduri europene ENPARD.

Avem mult mai multe oportunităţi, şi eu le propun agricultorilor, mai bine noi să negociem fonduri care pot fi atrase în susţinerea agriculturii, dezvoltarea sistemului de irigare, implementarea tehnologiilor noi, decât să ne luptăm acuma până în pânzele albe de la introducerea acestei cote standard care oricum va fi restituită.”

Europa Liberă: Domnule Bumacov, dar această TVA în agricultură, care se preconizează să crească de la opt la 20%, presupune, aşa cum ziceţi dumneavoastră, că diferenţa de 12 procente urmează să fie restituită producătorilor în treizeci de zile, da?

Vasile Bumacov: „Aşa este stabilit şi aşa va fi.”

Europa Liberă: Dar care este sensul să iei ca să dai?

Vasile Bumacov: „Eu încă o dată vreau să vă spun că nimănui nu-i place să plătească impozite dar noi trebuie să ne uităm puţin mai serios la administrarea fiscală fiindcă la nivel de stat atunci când nu este o administrare fiscală corectă, până la urmă vor suferi şi producătorii agricoli. Noi dorim mai multe subvenţii înseamnă că trebuie să avem administrare fiscală corectă, dorim ca să nu avem o mulţime de intermediari care se folosesc de faptul că producătorii plătesc o altă cotă de TVA, trebuie să avem această cotă. Eu încă o dată vreau să vă spun, nimeni nu este fericit atunci când aude că trebuie să plătească impozite dar toată lumea ştie cât este de important acest lucru.”

Europa Liberă: Dar cam câte firme fantomă ar exista în agricultură din moment ce vă doriţi să le eliminaţi?

Vasile Bumacov: „Eu nu pot să le număr acum câte sunt, fiindcă ele apar, dispar. Eu vă spun aceste lucruri afectează foarte mult agricultorii; pur şi simplu, noi nu prea am vorbit public despre acest lucru şi cred că am greşit, dar va trebui mai des să arătăm aceste exemple, cum se folosesc de faptul când nu este un sistem funcţional în acest domeniu.”

Europa Liberă: Dar de ce nu s-a vorbit despre această meteahnă?

Vasile Bumacov: „Noi am fost mai mult ocupaţi cu alte probleme, noi am dorit să facem un sistem de subvenţionare mai eficient, pe urmă am avut probleme începând cu toamna anului trecut, problemele acestea cu secetă ca niciodată, îngheţuri şi aşa mai departe, dar dacă aici am întârziat ca să examinăm mai bine, o să vedeţi că şi acest lucru va fi făcut.”

Europa Liberă: Dar aceste firme au fost create tot cu consimţământul ministerului, nu?

Vasile Bumacov: „ Nu, nu are treabă ministerul aici.”

Europa Liberă: Seceta se zice că ar fi dat start scumpirilor la produsele agricole, se vor majora mult preţurile la producţia agricolă?

Vasile Bumacov: „Situaţia care s-a creat, avem secetă şi mari pierderi de roadă în Rusia, în Ucraina, chiar şi Statele Unite sunt afectate de o secetă, care nu a mai fost în ultimii cincizeci de ani, şi de aceea la burse, poate nu brusc, dar oricum au început scumpiri la grâu.

Eu am spus şi mai spun încă o dată, scumpirea grâului nu duce la scumpirea pâinii proporţional, fiindcă este mai puţin de o treime din costul pâinii, dar oricum într-o aşa situaţie este foarte greu de prevăzut care va fi nivelul scumpirilor, fiindcă foarte mult depinde nu de Republica Moldova cât de ţările vecine. Dacă făina din Ucraina care este cumpărată sau din Rusia pentru îmbunătăţirea pâinii nu se va scumpi drastic, atunci nu va fi pretext pentru a scumpi esenţial şi pâinea la noi.”

Europa Liberă: Dar de fapt se scumpeşte grâul, se va scumpi şi porumbul, preţul porumbului?

Vasile Bumacov: „Preţul porumbului se va scumpi nu atât din cauza grâului, cât din cauză că a fost afectat cel mai mult de secetă, porumbul are sistem radicular la suprafaţă şi aceste călduri care le-am avut, ieşite din comun, care le-am avut au afectat foarte mult plantaţiile care au fost într-o stare mai proastă. De aceea cine a implementat tehnologii moderne nu are mari probleme, dar acolo unde au fost tehnologii, aşa să spunem, nu prea respectate, porumbul a pierdut mult din roadă.”

Europa Liberă: Dar combinatele de panificaţie, brutăriile, ele trebuie să asigure, prin contracte cu rezerve de grâu alimentar şi să nu aştepte din partea altora?

Vasile Bumacov: „Eu am apelat şi mai apelez încă o dată, şi-i rog mult, să se asigure cu materia primă necesară, fiindcă dacă noi vom exporta acum acest grâu care la prima vedere are un preţ bun la export, ne vom trezi că îl vom importa mult, mult mai scump ulterior, de aceea ar trebui să se asigure cu contracte.

În toată lumea se face acest lucru la momentul semănatului, cu părere de rău la noi se face mult mai târziu, ştiţi mentalitatea noastră, dar poate va fi mai ieftin, poate va fi aşa şi aşa mai departe şi nu ne asigurăm ca pe urmă să avem probleme. Eu cred că fiecare se gândeşte la business-ul lui, şi brutăriile, şi combinatele de morărit şi se vor asigura cu necesarul de grâu, fiindcă avem o calitate a grâului în acest an, ca niciodată 60-65 la sută din grâu este alimentar. Iată noi am recoltat în acest an practic 500 de mii de tone de grâu, este mai puţin decât anul trecut, în schimb grâu alimentar este mai mult.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi cerut celor care vor să-şi vândă recolta peste hotarele ţării, mai bine să mediteze, să se asigure că preţul pe piaţă internă este bun şi chiar va creşte, ei când fac comparaţie se conving că totuşi în Moldova preţul este mai mic, şi atunci ştiţi care este mentalitatea moldoveanului, să câştig astăzi.

Vasile Bumacov: „Dar nu este mai mic preţul, iată eu, şi anul trecut am monitorizat acest lucru, şi am văzut că dacă ne uităm la preţuri, vedeţi, noi acum am liberalizat piaţa şi preţurile în interiorul ţării sunt foarte bune, nu cum erau cu vreo cinci ani în urmă, 50-80 de bănuţi. Doi lei 60 de bani, se menţine şi va creşte puţin, de aceea dacă faci calculele la export şi vezi câte cheltuieli ai până exporţi acest grâu nu ai nimic de câştigat, până la urmă preţul în interiorul ţării este foarte bun şi mai bine de făcut contracte, fiindcă vedeţi dacă de grăbim tare la export şi nu ne facem relaţii normale, aici, în interiorul ţării, la anul o să avem o roadă mult mai mare şi să vedeţi că toată lumea o să se plângă că nu are cui vinde grâul, şi atunci o să ne amintim de faptul că în situaţia asta dificilă s-au grăbit să exporte în loc să-şi facă relaţii normale de business cu partenerii din interiorul ţării.”

Europa Liberă: Dar acum daţi asigurări că Moldova are necesarul de grâu alimentar?

Vasile Bumacov: „Sigur, tot necesarul de grâu alimentar şi chiar furajer este îndeajuns, cinci sute de mii de tone care au fost recoltate acum, 120 de mii de tone de orz s-au recoltat, avem în rezerva de stat peste 50 de mii de tone, mai avem hambare la oameni peste 40 de mii de tone, deci absolut necesarul de grâu este în ţară.”

Europa Liberă: Domnule ministru, şi cred că ultima întrebare, până la declanşarea acestor acţiuni de protest, intenţionaţi să vă întâlniţi cu reprezentanţii agricultorilor, cu fermierii, să vedeţi totuşi care e pasul lor?

Vasile Bumacov: „Noi ne vom întâlni mâine la ora patru, la domnul Prim-ministru cu agricultorii şi vom mai discuta încă o dată situaţia care s-a creat, dar vreau să vă spun că cei care cu atâta insistenţă instigă la demonstraţii, de fapt îmi fac o mare problemă şi îmi reduc potenţialul de a negocia la guvern la zero.

Eu am fost martor atunci când Prim-ministrul, în pofida insistenţei Fondului Monetar ca să avem un fond de subvenţionare de 250 de milioane insistat la 400 de milioane, s-a insistat la restituirea acestor două procente, proiectele în agricultură au avut tot timpul prioritate şi dacă noi mergem pe această cale, eu mă tem că noi avem mult mai mult de pierdut, decât atunci când noi la calm examinăm situaţia.”

Europa Liberă: Eu am înţeles că cineva din Asociaţia fermierilor va merge să discute cu reprezentantul Fondului Monetar Internaţional pentru a se convinge că totuşi a fost şi o condiţie a FMI-ului?

Vasile Bumacov: „Dar ce-i de convins, cine nu ştie acest lucru, fiindcă nu este vorba numai de ceea ce a spus FMI-ul, atunci când examinezi în contextul european, în contextul crizei europene şi la noi situaţia; nu trebuie mult să discuţi ca să vezi că fără administrare fiscală corectă poţi intra într-o criză şi mai dură.

Deci aceasta este situaţia, ei se vor întâlni mâine la ora două şi vor discuta cu reprezentanţii Fondului, dar eu vă spun că nu este vorba de Fondul Monetar; noi dacă ne uităm aşa câţi parteneri de dezvoltare şi câte proiecte în agricultură avem, o să vedeţi cât de importante sunt relaţiile bune şi de încredere cu aceste organizaţii.

Vă dau numai câteva exemple, proiectul în domeniul vitivinicol, 75 de milioane de euro, vedeţi că noi când vorbim de proiecte vorbim în euro şi dolari, dar dacă transformăm vedem că sunt miliarde, proiectul Băncii mondiale aprobat recent pentru agricultură competitivă, 28 de milioane de dolari, dacă enumerăm aceste lucruri vedem cât de important este ca să fim corecţi în raport cu partenerii.
XS
SM
MD
LG