Linkuri accesibilitate

Spinoza sau spinoasa problemă a plagiatului primului-ministru


În România autonomia universitară nu funcționează în adevăratul sens al cuvîntului.


Comisia de Etică a Universității București și-a anunțat astăzi verdictul după verificarea tezei de doctor a premierului român, Victor Ponta, spunând că este un plagiat. Verdictul îl contrazice pe cel de ieri al Consiliului Național de Etică sub controlul ministerului Educației, care spunea că teza din 2003 respectă cerințele academice din acea perioadă. Relatează de la București Sabina Fati.

Premierul român Victor Ponta nu recunoaste verdictul Comisiei de Etică a Universității Bucureşti care a descris vineri felul in care si-a plagiat lucrarea de doctorat: prin colaj. Este a doua comisie universitara care ajunge la acest verdict, dupa ce Comisia de Atestare a Diplomaelor a decis acum trei saptamini ca o treime din teza de doctorat a premierului roman a fost copiata din alte lucrari. Ministra socialista a Educatiei, Ecaterina Andronescu, subordonata lui Victor Ponta atit in partid cit si la guvern a format insa o a treia comisie (Consiliul National de Etica, aflat in subordinea ministerului) care a decis ieri ca teza premierului este curata.

Premierul Victor Ponta (40 de ani) si-a sustinut lucrarea de doctorat in 2003 la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, iar indrumatorul lucrarii sale este Adrian Nastase, fostul premier condamnat la inchisoare pentru coruptie.

In Comisia care i-a oferit titlul de doctor actualului premier român se mai aflau doar prieteni de partid alesi pe sprinceana de profesorul Adrian Nastase pentru ca protejatul sau sa primeasca summa cum laude: un consilier al fostului presedinte Ion Iliescu (Nicolae Popa, fost presedinte al Curtii Constitutionale), un fost Avocat al Poporului (Ioan Muraru), un fost preseditne al Curtii de Conturi (Dan Doru Saguna), un fost senator socialist (Antonie Iorgovan, considerat parintele Constitutiei românesti) si un profesor universitar (Emil Molcut).

Verdictul de plagiat dat astazi de Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti este cel mai puternic dintre cele primite pina acum de Victor Ponta. O spune chiar presedintele Academiei Românie, Ionel Haiduc, care a declarat ca institutia care a acordat titlul este cea mai abilitata sa se pronunte asupra unei teze de doctorat. „Nu trebuie sa fii specialist ca sa-ti dai seama ca doua pagini sint identice”, explica presedintele Academiei avertizindu-l pe seful guvernului român ca decizia Universitatii va avea in lumea academica un ecou mai important decit orice alta comisie.

Victor Ponta a copiat 115 pagini din cele 297, cite numara teza sa de doctorat, iar prima nota de subsol se afla la pagina 67. Fragmentele copiate au marimi diferite de la 6-7 rinduri pina la 10 pagini.

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a stabilit ca premierul Victor Ponta a plagiat cu buna stiinta lucrarea sa, pentru ca exista dovezi ca a incercat sa-si ascunda urmele. Aceasta Comisie a Universitatii Bucuresti s-a autosesizat in cazul Ponta pe baza Cartei universitare si a autonomiei pe care institutiile de invatamint superior le au in România. Rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, poate solicita retragerea titlului de doctor primit de Victor Ponta in urma cu 9 ani, dar decizia finala va fi luata de Ministerul Educatiei, de la care premierul român a primit deja un verdict favorabil.

În România autonomia universitara nu functioneaza in adevaratul sens al cuvintului, fiindca diplomele de doctorat, de pilda, sint inregistrate la Ministerul Educatiei, care-si pune apostila finala si ca atare retragerea titlului de doctor se face doar de catre aceasta institutie condusa de un ministru subordonat lui Victor Ponta.

Etatizarea functionează, asadar, inclusiv in domeniul academic, de aceea profesorii de la Universitatea Bucuresti, care vad cum prestigiul lor se rostogoleste sub acest scandal de plagiat, s-ar putea sa fie blocati de decizii politice, chiar daca rectorul ii poate cere ministrului retragerea acestui titlu, obtinut pe nedrept de premierul român.
XS
SM
MD
LG