Linkuri accesibilitate

Cine vrea să secere secera şi ciocanul? Lupta pe simboluri


Comuniştii între seceră şi ciocan.


Fracţiunea comuniștilor în Consiliul municipal Chișinău, întărită azi cu trei consilieri noi în locul celor conduși de transfugul Igor Dodon, a cerut demisia primarului Dorin Chirtoacă. Liberalul este acuzat că ar distruge simbolurile comuniste din oraș. El ar avea mână liberă mai ales după legea recentă care interzice folosirea secerii și ciocanului în scopuri politice. Alla Ceapai a stat de vorbă cu mai mulți locuitorii ai capitalei despre încercările comuniștilor de a-și păstra simbolurile.

Lângă piaţa centrală din capitală, mai multe pensionare venite din provincie pentru a-şi vinde producţia agricolă îmi spun că regretă interzicerea secerii şi a ciocanului şi că Partidul comuniştilor trebui să lupte pentru simbolurile sale:

„Nu e bine că au interzis. Pentru că noi ne-am deprins cu secera şi ciocanul.”

„Noi mai bine am trăit cu ruşii decât acum. Aveam loc de vânzare, avem loc de cumpărare, dar acum şedem aici.”

Dar cu comuniştii era mai bine?

„De o mie de ori era cu comuniştii mai bine. Cu ruşii am trăit bine şi am mâncat pâine.”

„Nu importă secera şi ciocanul, trandafirul sau ce mai este acolo. Importă omenia, dar la noi nu este omenie. Toţi sunt pentru buzunarul lor.”

La piaţa de tablouri din centrul capitalei un vânzător care s-a prezentat Ştefan în vârstă de 54 de ani îmi spune că deşi nu susţine PCRM, decizia de a interzice simbolurile comuniste nu îi este pe plac:

„Sunt în diferite ţări secere şi ciocane, dacă se vor interzice toate nu o să fie istorie.”

Aceeaşi părere au exprimat-o mai mulţi pensionari pe care i-am întâlnit în scuarul catedralei mitropolitane:

„Secera şi ciocanul reprezintă simbolul comuniunii muncitorilor şi ţăranilor. Cei care ne-au hrănit toată viaţa. De ce să răscolim acum istoria. Noi avem nevoie de viitor.

Guvernarea trebuie să se preocupe de nivelul de trai a oamenilor, dar nu de interzicerea simbolurilor sau a monumentelor comuniste. Domnul Ghimpu mai bine s-ar ocupa de problemele pensionarilor, să ofere locuri de juncă pentru tineri, decât să lupte cu simbolurile comuniste. Desigur, comuniştii au avut şi ei multe păcate, dar cel puţin oamenii aveam speranţe. Acum suntem disperaţi. Şi cred că comuniştii trebuie să lupte pentru simbolurile lor.”

„Societatea este divizată în două părţi, partea democratică şi cea care ţine cu PCRM. Ei îşi au electoratul lor, oamenii lor. nu poate fi terminat PCRM prin interzicerea emblematicii şi a simbolurilor.”

Se pare că tinerii au altă opinie despre condamnarea crimelor comunismului şi interzicerea utilizării secerii şi a ciocanului în scopuri politice. La această concluzie am ajuns discutând cu Aurel Mania în scuarul Universităţii de Stat unde admiterea este în toi:

„PCRM lasă să-şi schimbe emblema şi numele, oricum rămân aceeaşi oameni, nu e mare problemă. Oamenii oricum o să-l voteze pe Voronin. Fiindcă lumea îl ştie anume pe Vladimir Voronin. El e liderul. Pe mine nu mă afectează simbolurile şi numele, dar m-a afectat cum au condus ei ţara. Timp de 8 ani am fost noi ţară comunistă. Şi pe arena internaţională a avut de suferit Moldova.”

De ce tocmai acum, după 20 de ani de la căderea Uniunii
Sovietice şi a PCUS-ului, guvernanţii au decis să interzică simbolurile comuniste? I-am pus această întrebare Alinei Ţurcană, de curând magistru în ştiinţe politice:

„Pentru că se apropie alegerile. Cum ar putea partidele să se poziţioneze sau să-şi atragă electoratul sau să sustragă electoratul PCRM. Electoratul în mare măsură se conduce după imaginea lui Vladimir Voronin şi îl asociază cu secera şi ciocanul. Dacă scoţi simbolurile partidul îşi pierde din valoare sau din simpatizanţi. Şi cu fluxul de persoane care au pus bazele partidului şi acum au plecat, mai dispar şi simbolurile. Cred că guvernarea are doar de câștigat pe seama interzicerii simbolurilor comuniste.”
XS
SM
MD
LG