Linkuri accesibilitate

Chiar dacă „ascultăm cu urechile și nu cu ochii”, a-l revedea astăzi pe ecranul televizorului pe Sergiu Celibidache este o imensă bucurie.


Sergiu Celibidache, celebrul dirijor născut în urmă cu 100 de la ani la Roman și care și-a petrecut anii tinereții la Iași, este, fie și numai prin temperamentul său, un moldovean cum nu se poate mai atipic. Puțin obișnuită, atipică, este și sărbătorirea centenarului său, cu ocazia căruia zilele acestea au mai apărut două imprimări video, pe DVD. O agendă culturală semnată de Victor Eskenasy.

Pentru un dirijor care și-a făcut făcut o adevărată filozofie de viață în a respinge valoarea oricărei imprimări de concert pe disc, din simplul motiv că muzica născută în sala de concert este un fenomen perisabil și imposibil de captat veritabil, în toți parametrii ei calitativi, cu mijloacele tehnice actuale, lansarea pe piață a nu mai puțin de zece DVD-uri, într-o singură lună - cea aniversară - este un gest ce trebuie semnalat.

Sergiu Celibidache în 1990 la București (foto E. Dichiseanu)
Sergiu Celibidache în 1990 la București (foto E. Dichiseanu)
Două mari seturi, primul de cinci DVD-uri - 500 de minute de concert -, cel de-al doilea de trei DVD-uri, plus două disc compact cu un concert inedit de la Viena, cu alte peste patru ore de muzică și documentare, au apărut sub egida companiilor EuroArts și Sony.Un adevărat regal, chiar dacă setul Sony, conținînd trei din marile simfonii ale lui Anton Bruckner, dezamăgește total prin calitatea imaginii: inginerii companiei Sony, una din cele două care domină la ora actuală piața mondială a discului, nu au restaurat peliculele inițiale, mărginindu-se să comprime, exagerat de mult, pînă la a da o imagine mată și foarte pixelată, ceea ce, pe la începutul anilor '90, fusese publicat pe efemerul suport vizual al Laser Discului.

Pe DVD-uri separate, au apărut, de asemenea, o serie de - le-aș spune - concerte-capodopere, începînd cu cel de inaugurare la München în 1985, a sălii de concert Gasteig, construită special de orașul bavarez pentru Sergiu Celibidache, care devenise dirijor permanent al Filarmonicii locale din 1979. O interpretare fenomenală a Simfoniei a 5-a de Bruckner, retransmisă de posturile de radio în lumea întreagă și imprimată de televiziunea germană, dădea măsura calității excepționale internaționale la care dirijorul român ridicase din nou orchestra. Arhiva istorică video a fost publicată de compania Arthaus Musik.

In urmă cu trei zile, au fost lansate pe piața internațională alte
două DVD-uri ce ar merita să figureze în colecția oricărui iubitor de muzică clasică, la fel ca și în toate Universitățile de muzică din România și R. Moldova, care pregătesc tineri dirijori. Tot Arthaus Musik oferă, astfel, un concert cu Filarmonica din München, interpretînd Simfonia a 4-a, „Romantica” de Bruckner în 1983, în vechea sală a orașului, Herkulesaal.

Patrick Lang, unul din elevii lui Sergiu Celibidache, își intitulează notele de program cu spusele profesorului său: „Muzica se petrece în transcendență”. Și tot el citează spusele lui Celibidache despre Bruckner - pe DVD concertul avînd alăturat un interviu relativ puțin cunoscut melomanilor români: „Dacă opera artistică este o tentativă de a ieși din timpul fizic, de a se deroba de constrîngerile personale, de a scăpa din înlățuirea sterilă a logicii, opera lui Anton Bruckner, temerar explorator din alte lumi al pasiunilor dezlănțuite pe care romanticii nu au lăsat nici măcar să le bănuiască, are caracterul unei realizări gigantice.”

Gigantică este, în ansamblul ei, și interpretarea Simfoniei a 7-a de Bruckner, într-un alt concert istoric, de la Berlin, pe care îl reia acum pe un alt nou DVD, compania EuroArts. Celibidache, căruia celebra Filarmonică berlineză îl preferase pe mondenul Herbert von Karajan, după moartea în 1954 a lui Wilhelm Furtwängler, s-a întors cu reticență la pupitrul orchestrei după 38 de ani, la invitația și insistențele președintelui de atunci al Germaniei, în ianuarie 1992. O reîntîlnire cu scîntei între instrumentiștii orchestrei și dirijorul odinioară alungat, cum o atestă, pe lîngă concert, documentarul intitulat „Intoarcerea triumfală”, semnat de Wolfgang Becker și atașat DVD-ului.Chiar dacă - așa cum amintește Colin Anderson, autorul livretului DVD-ului, spusele dirijorului român -, „ascultăm cu urechile și nu cu ochii”, a-l revedea astăzi pe ecranul televizorului pe înțeleptul și poznașul Sergiu Celibidache este o imensă bucurie, o revenire într-adevăr „triumfală” a unui mare spirit al culturii muzicale a secolului XX. Ascultați-l....
XS
SM
MD
LG